Meso kao ispod sača, a spremljeno u rerni

Teletina, jagnjetina i “slično nešto” ispod sača su specijaliteti koje retko ko može da napravi sam u domaćoj odn. kućnoj varijanti. Ako imate “alat” odn. sač možete to sebi priuštiti i ako imate prostor gde možete založiti vatru i pripremati hranu na taj način. Za nas, obične smrtnike, koji živimo u stanovima, tako nešto je “misaona imenica”. Naravno da je najjednostavnije da kupite već gotovo meso pripremljeno ispod sača u nekoj pečenjari, ali to je već neka druga priča.

Nešto slično jelu ispod sača, možete sami spremiti kod svoje kuće u rerni šporeta na struju ili plin, ukoliko imate zemljane, odnosno keramičke posude za pečenje.U stvari, te glinene posude sa poklopcima se isto koriste za kuvanje jela na vatri kao i sač.

Da se vratim ja mom specijalitetu: ovom prilikom sam pravio junetinu sa povrćem. Nije kao teletina, ali može da prođe.

U zavisnost od toga kolika je posuda u kojoj spremate, prilagodite količinu namirnica. Ovde stvarno nema neke određene mere koju bih mogao da preporučim, jer sam u ovo jelo stavio ono što sam pronašao na pijaci: juneće šnicle od buta, krompir, luk, šargarepu, zelen (paštrnak, peršun i celer), kupus, suve šljive i kisele jabuke.

Juneće šnicle sam prvo dobro izlupalao čekićem za meso, posolio,pobiberio i vrlo kratko propržio u tiganju bez masnoće, minut-dva sa obe strane. Tako propženo meso sam isekao na rezance, otprilike 1 cm širine. Oprano i očišćeno povrće i jabuke sam isekao na krupnije komade. Luk i suve šlive sam ostavio u komadu, s tim da sam u luk zabo dva karanfilića. Sve sam posolio, pobiberio, posuo tucanom ljutom paprikom, izmešao i poslagao u keramičku činiju. Sve sam zalio sa otprilike 2 dl belog vina, koje treba da bude kiselije, npr. neki rizling, jer su suve šljive i šargarepa slatki i sa vrlo malo maslinovog ulja. Ako volite ruzmarin, možete ubaciti jednu grančicu svežeg ili kašikicu sušenog ruzmarina. Ruzmarin treba obavezno ubaciti ako ovo spremate sa jagnjetinom.

Posudu sam poklopio da tečnost što manje ispari. Tako sve upakovano sam stavio u hladnu rernu (keramičke posude ne stavljam u zagrejanu rernu da ne bi pukle), uključio sam rernu postepeno do 180°C i tako sam ga ostavio da se peče 2 sata.

Uz ovo jelo sam, umesto hleba, napravio palentu, koja je uz tečnost, odnosno sok od pečenja bila fenomenalna.

Izvor: Kuvarancije

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *