Kragujevčanin apsolutni šampion u auto trkama

Predrag Lambaša je sjajan i uspešan momak. Bavi se auto sportom i takmiči se u dve discipline auto sporta na kružnim i brdskim stazama . U auto sport je ušao relativno skoro, 2010. godine. Iza sebe ima tri titule u kategoriji brdskih trka, ove godine je osvojio i titulu na kružnim stazama, kao i Zlatnu kacigu na brdskim stazama što sve ukupno znači da je ove godine apsolutni šampion Srbije u auto sportu.

Untitled design (5)

Koji automobil voziš? I da li se razlikuju automobili za brdske i kružne trke?

Auto je isti. Vozim YUGO, popularno nazvan HYBRID. To je nacionalna klasa koja traje već preko 20 godina. Ništa se nije menjalo od početka i konkurencija u ovoj klasi je najveća, jer je sama klasa najbrojnija. Automobili u ovoj klasi su najsličniji po performansama.

Kragujevčanin si, ali voziš za kraljevački auto klub?

Da. Igrom slučaja ove godine vozim za KV RACING TEAM . Do sada sam vozio za Kragujevac, međutim, u Kragujevcu nije bilo razumevanja za auto sport i zato sam trenutno u KV RACING TEAMu. Uslovi u Kraljevu su bolji, jer je sport kojim se bavim, sam po sebi jako skup.

Tobom se sada ponose i Kragujevčani i Kraljevčani, mada si zvanično titule doneo Kraljevu.

Ove godine sam doneo titule Kraljevu i KV RACING TEAM je uz moje ali i uspehe još nekoliko takmičara kao klub uspeo da osvoji šampionsku titulu kružnim stazama. To je veliki uspeh za KV RACING TEAM. Nažalost, to nije Kragujevac, ali šta je tu je…

Koliko dugo treniraš pred trku i kako izgledaju treninzi? Kako se uopšte pripremaš za trku?

Nažalost, autosport je jedini sport u Srbiji koji nema svoje borilište. Trening, prosto, ne postoji. Srbiji je potreban jedan ozbiljan autodrom po EU standardima kako bi mogli svi iz ovog sporta da treniramo. Što se samih priprema tiče, rade se tehničke provre automobila.

Ko čini tvoj tim? Da li sam radiš auto ili imaš pomoć nekog autoservisa, sponzora?

Auto radim sa svojim timom koji čine mehaničar Miloš koji je najzasluzniji za performansi,moj brat Vlada i ja. Miloš je moj komšija i on već 11-12 godina radi samo trkačke automobile. Što se sponzora tiče, koga bih posebno izdvojio je PETROL sa Q max gorivima.

Reci nam kako se voze brdske trke? Da li su slične reliju ili…?

Ne, ne. Brdske trke se voze isto kao i kružne trke – samostalno, razlika je u terenu. Brdske trke se voze po deonici, na štopericu (meri se vreme).

http://https://www.youtube.com/watch?v=J3ABrrq5foY

Da li se sećaš svoje prve trke? Kakav je osećaj bio?

Drugar, Dare, mi je pozajmio auto i otišli smo na trku u Vodno (Skoplje). Bio je to auto u koji nikada nisam seo pre toga i već sam na prvom treningu napravio najbolje vreme. Trening je vožen po kiši. Bilo je zanimljivo. Posle treninga je izašla tabela, od najjačih do najslabijih automobila, i bio sam nosilac prvog vremena. To je bilo moje prvo pojavljivanje na nekoj trci uopšte. Sutradan je održana trka. Dan je bio lep i da li zato što sam bio pripremljen na drugačije vremenske uslove ili zbog toga što je bilo prvi put – osvojio sam treće mesto. Iz ove perspektive danas, to treće mesto mi je neuspeh ali tada je bio veliki uspeh koji je dao odgovor da treba da nastavim dalje…. Te prve godine sam već bio treći u ukupnom  plasmanu na brdskim stazama . Nakon toga sam kupio svoj auto, pa sam ga popravljao, dorađivao… Tada sam shvatio da ako hoćeš da budeš uspešan u ovom sportu, moraš da uložiš u auto koji će da bude pobednički. Kad auto nije dobar, nikad ne znaš da li je do auta ili do vozača. Kupiti dobar auto u samom startu izgleda skuplje, ali je na duže staze mnogo jeftinije.

Kakvi su ti dalji planovi? Planiraš li da ostaneš u KV RACING TEAM-u?

Kao apsolutni šampion i nosilac zlatne kacige imam dosta ponuda različitih ponuda. Razmotriću sve, a odluka će zavisiti isključivo od materijalne situacije, ništa drugo. Auto sportom nastavljam da se bavim, ali razmišljam o promeni klase. Možda ću preći u jaču, ali to bi značilo ulaganje od 10000 €  , pa ne znam da li je to izvodljivo. Autosport je, pre svega tehnički sport. Posle tehničkih stvari ide znanje, pa sreća.

Šta bi poručio onima, koji žele da uđu u ovaj sport?

Da moraju da ga vole, da imaju čelične živce i da znaju da zaista puno košta.

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *