KORISNO: Kako da umanjite račun za mobilni telefon dok ste u romingu?

Najčešće aplikacije koje su “krive” za previsok telefonski račun u romingu su one koje su namenjne za prijem pošte, vremensku prognozu, društvene mreže i korišćenje SMS-ova za proveru stanja na računu

Opušteno korišćenje mobilnog telefona u romingu obavezno rezultira paprenim telefonskim računima sa kojima se korisnici teško mire po povratku iz inostranstva. Svaki  operater će eventualnu reklamaciju na račun za  roming uzeti u razmatranje, ali su mali izgledi da će račun biti korigovan, jer operateri dobijaju izveštaj od svojih roming partnera o ostvarenom saobraćaju svakog korisnika i taj saobraćaj moraju da, bez prava na reklamaciju, plate inostranom roming partneru.

Da vas ne bi “bolela glava”,  predlažemo vam niz korisnih saveta kako da se zaštitite od najčešćih opasnosti koje vam mogu izvući “ozbiljne” pare iz džepa.

1. Proverite da li vam je aktiviran roming

Svim postpaid korisnicima savetuje se da provere status roming aktivacije.

2. Informišite se o cenama i uslugama svog operatera

Pre polaska na put savetujemo vam da se informišete o cenama i uslugama koje vaš operater nudi u saradnji sa svojim inostranim partnerom na određenoj destinaciji. Raspitajte se da li vaš operater nudi specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta i megabajta za prenos podataka.

3. Budite oprezni sa prenosom podataka

Nesmotreno korišćenje prenosa podataka u romingu jedan je od najčećšćih uzročnika visokih računa nakon povratka iz inostranstva. Ukoliko ćete koristiti prenos podataka dok boravite u inostranstvu, važno je da isključite opciju automatskog ažuriranja softvera, jer na taj način onemogućujete aktiviranje internet konekcije bez vašeg znanja. Ako imate na pametnom telefonu instalirane aplikacije, može se desiti da one zahtevaju konekciju sa internetom, a da to niste inicirali. Imajte na umu da otvaranje veb-stranica, gledanje filmova i muzičkih spotova u romingu može znatno uvećati vaš mesečni račun za telefon. Ukoliko ne želite da koristite prenos podataka dok ste u inostranstvu, najbolje je da ovu uslugu isključite pre polaska na put.

4. Pronađite najpovoljniju mobilnu mrežu

Vaš telefon će se u najvećem broju slučajeva automatski prijaviti na neku od mobilnih mreža, ali to ne mora biti i najpovoljnija mreža za vas. Savet za vas je da pre putovanja u roming kalkulatoru proverite koje su cene tarifiranja usluga u zemlji u koju idete.

5. Izvršite ručno izbor mreže najpovoljnijeg mobilnog operatera

Po dolasku na destinaciju, u slučaju da vam ne odgovara mreža operatora koja je automatski izabrana, sami ručno odaberite mrežu mobilnog operatora koja vam odgovara. Pronađete opciju “Networks” (ili “Settings”) i nakon izbora opcije za ručno biranje mreže na ekranu će vam se pokazati sve dostupne mreže.

6. Obratite pažnju na dolazne pozive

Pored odlaznih poziva i poruka, u romingu se naplaćuju i dolazni pozivi odnosno i kada vas iz Srbije pozivaju prijatelji. Podsećamo vas da je u romingu jedino prijem SMS-ova besplatan.

7. Obratite pažnju na aplikacije

Najčešće aplikacije koje su “krive” za previsok telefonski račun u romingu su one namenjene za prijem pošte, vremensku prognozu kao i aplikacije društvenih mreža.

8. Proverite opseg aparata

Ukoliko putujete u zemlje na drugim kontinentima, gde se koriste drugačiji frekvencijski opsezi, proverite koje opsege vaš aparat podržava i ponesite odgovarajući dodatak za punjač.

9. Deaktivirajte uslugu govorne pošte

Pre polaska na put deaktivirajte uslugu govorne pošte. Prijem i preslušavanje govorne poruke u romingu tarifira se kao standardni dolazni i odlazni poziv.

10. Ne koristite SMS za proveru stanja na računu

SMS poruka za proveru stanja na računu takođe se tarifira prema važećem cenovniku za SMS poruke u romingu. Obratite pažnju na to da informacije o ostvarenom saobraćaju koje operateri dobijaju od svojih roming partnera često kasne, pa se može dogoditi da korišćene telekomunikacione usluge naknadno budu prikazane na nekom od narednih računa.

11. Proverite da li vaš aparat ima Wi-Fi opciju

Proverite da li vaš aparat ima Wi-Fi opciju i, gde god je ona dostupna, koristite lokalnu Wi-Fi mrežu za opciju prenosa podataka. Obratite pažnju na činjenicu da će se, ukoliko dođe do prekida Wi-Fi signala, vaš aparat automatski prebaciti na GPRS mrežu i nastaviti prenos podataka koji se tarifira prema cenovniku za roming.

12. Promenite navike

Razmislite o tome koje bi navike u mobilnoj komunikaciji trebalo da promenite dok ste u inostranstvu, tako da pri tom ostanete informisani i u kontaktu sa najdražima. U skladu s tim napravite spisak servisa koje ćete koristiti dok ste van zemlje i onih kojih se za to vreme možete odreći (isključiti ih pre nego što pređete granicu).

Izvor: Telegraf.rs

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *