“KO GA …, JEDNOM SE ŽIVI!“

  Pravilna i zdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. U modernoj porodici, u kojoj su oba roditelja zaposlena, zbog načina života i stečenih navika, žene i muškarci nisu u mogućnosti da odvoje vreme koje bi bilo neophodno svakodnevno posvetiti ovakvoj ishrani.

“Zdravlje”, “prevencija”, “mršavljenje”, “fitnes” zajedno s “WELLNESS-om” su danas reči koje privlače pažnju i sve se više kucaju po internet pretraživačima! Onima koji su danas u 20-tima i 30-tima od detinjstva su urezivane zdravstvene poruke. Puno znate o ovoj temi, ali ne obraćate puno pažnje na ova upozorenja.

Današnja javnost je puna dobro informisanih potrošača koje više ne zadovoljava poseta lekaru koja završava dobijanjem recepta za lek, tapšanje po ramenu i “vidimo se sledeće godine”! Da zakomplikujemo stvari, većina se previše ne opterećuje wellness trendom. Kao nacija, deblji smo i u lošijoj formi nego pre 20 godina!

Doručkujemo burek, ali pijemo jogurt sa 0% masti!!! Unosimo Ginkgo da bi pomogli svom pamćenju, ali pri tom pušimo!(Godišnji izveštaj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuje da je od 1990. godine dijabetes tipa II porastao za 70%! Vrlo su slični podaci i za EU, a Srbija je u samom vrhu, jer nam statistike govore da 60% (i više) stanovništva Srbije ima problema sa prekomernom težinom).

Međutim, većina ljudi više pažnje i novca polaže na zaštitu spoljašnjosti, umesto unutrašnjosti svoga tela. Istraživanja i dalje opravdavaju važnost uzimanja antioksidantnih dodataka za prevenciju karcinoma i srčanih bolesti, starenja i slično.

Čovekovo zdravlje, kreativnost, efikasnost i raspoloženje direktno su uslovljeni načinom ishrane koji svakodnevno primenjuje. Pravilna i zdrava ishrana pomaže pojedincu da se lakše suoči sa životnim teškoćama i da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti. Zdrava ishrana u porodici omogućava mnogo pravilniji fizički i duhovni razvoj dece i više radosti i ljubavi u međusobnoj komunikaciji i zajedničkom životu.

Od davnina je poznato da smo onakvi kakvu hranu uzimamo, jer sve što postoji na našoj planeti ima svoju vibraciju i dejstvo na okolinu. Tako, od onog što unosimo u svoj organizam zavisi funkcionisanje našeg celokupnog sistema, naše misli i osećanja, ponašanje, odnos prema celokupnom životu i naravno, zdravlje. Još je poznati grčki lekar Hipokrat rekao: “Tvoja hrana biće tvoj lek“. Savremena medicina je nakon decenija istraživanja došla do zaključka da je uzrok čovekovih bolesti upravo hrana koju jede ili ona koju ne jede.

Da ne živimo po FAT trendu (“ko ga j…, jednom se živi”) već po FIT TRENDU (“nije teško biti fit“), primenite za početak SAMO 10 odluka koji će učiniti da budete FIT:

1. DORUČKUJTE!!!
2. VIŠE SE KREĆITE!
3. NE JEDITE ISPRED EKRANA!
4. PRESTANITE DA JEDETE DOK STE U POKRETU!
5. KALORIJE IZ PIĆA GOJE!
6. UNOSITE DOVOLJNO VODE!
7. UKLJUČITE SVE MAKRO HRANLJIVE SASTOJKE SVAKI PUT KADA JEDETE!
8. KONZUMIRAJTE VOĆE ILI POVRĆE UZ SVAKI OBROK!
9. NE PRESKAČITE OBROKE!
10. TRENIRAJTE KAKO BI OJAČALI MIŠIĆE.

By Dušan Lajzer
“BUDI SVE ONO ŠTO MOŽEŠ BITI”

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *