KGASTRO FESTIVAL: APSOLUTNA DOMINACIJA TAPAS BARA

Tapas Bar je najbolji od svih kragujevačkih restorana po odluci uvaženog međunarodnog žirija KGastro Festa. Tapas je već prepoznatljivo mesto u gradu, a prva nagrada za pripremljeno jelo je samo vetar u leđa sjajnom timu okupljenom oko ovog projekta.

Naime, već tradicionalno se u Kragujevcu održava kulinarsko takmičenje ljudi koji se školuju za profesionalne kuvare, a zadnji dan takmičenja je dan nadmetanja respektibilnih restorana grada Kragujevca. Zadnji dan su pored Tapasa učestvovali i restorani Panorama, Car, Oranica, Mustang… Žiri je bio sastavljen isključivo od stranih velikih imena kulinarstva. Članovi žirija bili su: Bengt Sjöström, Frane Šerka, Pero Savanović, Gary Filbey, Svetlana Riskova, MIroslav Kubec i Dragan Unić. Tapas je odneo pobedu.

Glavni kuvar i vođa tima na takmičenju bio je Andreja Branković, momak koji ima samo 28 godina, ali neosporan talenat i sposobnost da od namirnica napravi kulinarsku magiju. Tapas je na meniju nekada imao pačetinu, ali kako je proces pripreme jela od pačetine duži, a većinu gostiju čine poslovni ljudi, koji su u žurbi, jelo je povučeno sa menija. Međutim, pripremajući se za takmičenje, Filip Milanovic, jedan od vlasnika restorana je predložio Andreji da spreme baš pačetinu.

No, kako Andreja nije hteo da predstavi žiriju već prepoznatljivo jelo iz Tapasa, uneo je manje modifikacije. U Tapasu je pačetina služena uz rižoto i povrće, a na takmičenju su prezentovali pačetinu sa pireom. Jedino je sos od pomorandže ostao isti. O samom jelu Andreja kaže:

Nismo hteli da prezentujemo nešto što smo već nudili na meniju, zato sam došao na ideju da malo promenimo recepturu. Jelo se sastojalo od 200 gr pačećih grudi, 150 gr pirea (70 gr krompira, 70 gr šargarepe, sa malo maslaca, malo muskatnog oraščića) i sos od pomorandže (narandža, malo gustina, žutog šećera i konjaka).

Na pitanje šta za njega, kao glavnog kuvara restorana Tapas i ne samo tako, znači ova pobeda, Andreja kaže:

Znači mi mnogo. Otišli smo na takmičenje radi druženja i da vidimo nešto novo, naučimo; bez nekih ambicija da budemo u prvih 5, a kamoli nešto više. Ova naša pobeda znači dosta, i meni lično, ali i meni kao glavnom kuvaru u Tapasu.

Andreja je momak koji ima ambiciju da se razvija dalje profesionalno i perfekcija je ono čemu teži.

Kada mlad restoran (mlad po svim kategorijama) osvoji prvo mesto na ovakvom jednom događaju to znači da će restoran trajati i postati jedno od kultnih mesta u gradu.Prema tome, ako do sada već niste, sada je pravi trenutak da posetite Tapas Bar i isprobate nešto od ponuđenih jela na meniju.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *