Katanac i kazne za utajivače poreza

Beograd — Poreski inspektori i više od 400 novih kontrolora, koji su obučeni za rad na terenu, narednih dana će započeti strogu kontrolu izdavanja fiskalnih računa.

Kazne za preduzetnike i pravna lica koji krše zakon su pooštrene, a uključuju i meru zabrane obavljanja delatnosti, odnosno katanac na firmu, u trajanju od sedam do 60 dana.

Vlasnici radnji i ugostiteljskih objekata moraće da plate od 50.000 do pola miliona dinara ukoliko budu uhvaćeni na delu, dok su novčane sankcije za firme koje ne izdaju račune od 100.000 do dva miliona dinara.

Kao što je pre dva meseca najavio Nikola Ćorsović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, radnici koji su donedavno bili angažovani na unošenju poreskih prijava na šalterima, a za čijim radom je prestala potreba, završili su obuku i spremni su da izađu na teren.

Jedna od njih je i dugogodišnja službenica Poreske uprave Gordana Jovanović, iz Filijale Palilula.

“Dobili smo zadatak da nedelju dana delimo obaveštenja poreskim obveznicima na našoj teritoriji i sada smo okončali taj postupak”, priča Jovanovićeva. – Dnevno smo obilazili i po 40 preduzetnika i podsećali ih na to koje su im obaveze prema državi.

Direktor Filijale Palilula Snežana Vujičić Radojičić kaže da će kontrolori pokušati da pronađu i one koji nisu na prijavljenoj adresi, ali ukoliko to ne uspeju, biće im oduzet PIB.

“Do sada se pokazalo da su u izbegavanju izdavanja fiskalnih računa najzastupljeniji ugostiteljski objekti, trafike, butici, auto-perionice i restorani brze hrane”, kaže Vujičić Radojičić.

– Poreska uprava ima savetodavnu i kontrolnu ulogu i zato je važno da ljudi tačno znaju šta država od njih očekuje i traži. Na Paliluli imamo 13.500 obveznika, a njihovo poslovanje proveravalo je svega osam inspektora. Sada smo dobili još devet kontrolora koji će raditi poslove provere izdavanja fiskalnih računa i prijave angažovanih radnika. Njihova pomoć će nam mnogo značiti, jer ćemo značajno povećati prisustvo na terenu, a u isto vreme ćemo moći da iskoristimo inspektore za složenije tipove kontrola.

Inspektori neće, kao do sada, samo kačiti obaveštanja na radnjama da su zatvorene zbog utaje poreza, već će na objekte lepiti upadljive trake. To bi, smatraju u Ministarstvu finansija, trebalo da utiče i na moral poreskih obveznika. Kako tvrde u ovom ministarstvu, sigurno nikom neće biti prijatno da mu radnjama bude “opasana” trakama na kojima se jasno vidi da je vlasnik prekršio zakon.

IZVOR: NOVOSTI

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *