Kako vladati društvenim mrežama

Da li u 2014-oj godini treba napominjati koliko je ogromna populacija ljudi koja se nalazi na društvenim mrežama?

Da su Fejsbuk, Tviter i dr. sada već globalni fenomeni koji se moraju iskoristiti u marketing kampanjama i koji često znaju da naprave razliku između dobrih i odličnih kompanija? Društveni mediji postali su marketinški imperativ, gotovo neizostavan deo modernog kapitalizma, a način na koji predstavljate svoju kompaniju na ovim portalima značajan faktor prodajnog uspeha.

Ne možete jednostavno pitati korisnike šta hoće i onda pokušati da im to date jer će do trenutka kada to napravite oni već hteti nešto drugo.

– bile su reči kojima je Stiv Džobs upozorio ljude zaposlene u marketingu velikog Epla, ali to baš i nije adekvatan savet za svet društvenih medija, jer se produkti kreativnog tima mogu praviti gotovo momentalno. Heroj priče vašeg sadržaja treba da bude korisnik, dok je predmet rezervisan za vašeg klijenta, najviše zbog toga što internet marketing nije više jednostrana poruka, već dijalog između vas i korisnika.

Povratne informacije diktiraju tempo i na vama je da ih infiltrirate u narednu poruku, jer Fejsbuk, Tviter i druge mreže ne mogu se smatrati novom tehnologijom, već konverzacijom, koju morate iskoristiti za svoj marketing. Ignorisanje povratnih informacija i nagomilavanje kritika može skupo koštati kompanije. Strah od ovakvih kritika nikako ne sme da bude razlog vašeg bežanja od društvenih medija – naprotiv, upravo je ta kritika ključ za dalji napredak.

Objavljujući sadržaj koji pokazuje korisnicima da razumete njihove probleme i da možete da im pokažete kako da ih reše, stvarate kredibilitet.

– kaže jedna od vodećih žena u svetu internet marketinga, Ardat Olbi, koja tvrdi da su odgovori na probleme potrošača premisa za dalji razvoj sadržaja. Sadržaj je, razume se, najbitniji, ali i dalje je samo deo internet marketing mašinerije, koja će funkcionisati savršeno, samo ukoliko se pažnja obrati na sve njene elemente.

Da li ćete sami voditi stranice vaše kompanije na društvenim mrežama ili ćete unajmiti neku digitalnu agenciju da to čini umesto vas, jedina je odluka koju treba da donesete, jer je na pitanje vašeg uključivanja u ovaj segment marketinga, tržište odgovorilo samo od sebe.

 

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *