Kako odgovoriti na 4 ključna pitanja na razgovorima za posao

1. Recite nam nešto sebi!

Nemojte im pričati o svojim omiljenim hobijima, problemima sa zdravljem ili koliko uživate igrajući video igre! Niko ne želi da zna da domirate u PES-u ili DotA-i. Ovo je prava prilika da ukratko (ne više od dva minuta) obavestite svoje buduće poslodavce o iskustvu i pozadini koja se odnosi na poziciju za koju konkurišete. Pričajte im o svojim dostignućima i kako su vas ista pripremila za poziciju za koju vas trenutno intervjuišu.

Dobar primer: „Imam šest godina iskustva u advertajzingu i radio sam protekle tri godine kao Asistent produkcije u ABC korporaciji, gde sam nadgledao raspored produkcije, ljudske resurse i rokove. Tokom tog vremena usmeravao sam rad kako bi se postigli rokovi i često smo išli u štampu mnogo pre predviđenog vremenskog ograničenja. Naša ekifasnost je uštedela kompaniji nedelje prekovremenog rada osoblja, kao i troškova. Menadžment je jedna od mojih najvećih veština i siguran sam da ću se lako uklopiti u poziciju Menadžera produkcije koju vi tražite.saveti

2. Koje su Vaše najveće slabosti?

Nemojte im reći ništa što će vas eliminisati iz razmatranja za taj posao! Na pr. „Sporo se adaptiram na promene“ nije mudar odgovor jer je promena neizbežan deo svake radne sredine. Izbegavajte da privlačite pažnju na neku slabost koja važi za jednu od ključnih kvaliteta datog posla. I izbegavajte klasične odgovore tipa: „Ja sam radoholičar, jednostavno previše radim!“ i „Ja sam perfekcionista.“. Najbolji način da odgovorite na ovo pitanje je iskreno – pomenite pravu slabost koja neće uticati na vašu sposobnost da radite predviđeni posao, ili pomenite neku veštinu na kojoj radite i koju niste još razvili.

Dobar primer: „Nisam toliko dobar koliko bih želeo da budem kada je reč o društvenim medijima, tako da nekoliko sati nedeljno radim na tome, blogujem, čitam razne perspektive o važnosti društvenih medija i sl. Već sam naučio mnogo toga što bi moglo da mi bude od koristi ovde kod vas i nadam se da ću naći još mnogo dobrih ideja koje ću moći da iskoristim u radu kod vas.

3. Šta Vam se najmanje dopalo kod prethodnog (trenutnog) poslodavca?

Ne upuštajte se u teške kritike i brutalno iskrene odgovore poput: „Šef je bio kretenčina!“ ili „Kultura kompanije je bila previše politički korektna“ ili „Jednostavno mi nisu pružili priliku da svoju karijeru podignem na viši nivo“. Umesto toga, fokusirajte se na pozitivne strane iako je svakako bilo stvari koje vam se nisu nimalo dopale.

Dobar primer: „To je teško pitanje. Imao sam mnogo prilika u ABC-u i radio sam sa nekim izuzetnim ljudima. Pretpostavljam da, kad bih morao da izaberem jednu, onda bi to morao da bude povremeni sastanak koji bi se odužio sat ili dva više nego što je predviđeno. Volim da završavam stvari brzo i da radim sa ljudima koji će to vreme iskoristiti produktivnije.

4. Gde vidite sebe za pet godina?

Verovali ili ne, ovo je zapravo maskirano pitanje: „Možemo li računati da ćete ostati u našoj kompaniji na duže vreme?“

Pošto niko ne može da zna tačno gde će biti za pet godina, najbolji način da odgovorite je da se nadate da ćete imati stabilnu poziciju kao neko ko pomaže svojoj kompaniji da uspe. Takođe možete i da „prebacite loptu protivniku“ i pitate ljude koji vas intervjuišu gde oni vide svoju kompaniju za pet godina. Možda ne znate gde ćete biti za pet godina, ali mnoge kompanije imaju dugoročne planove i njihov odgovor vam može pomoći da adaptirate svoj, a i uvidećete da li uopšte vredi ostajati kod njih toliko dugo.

 

primljeniste

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *