Kako koristiti laptop zimi?

ČESTO se zaboravlja da su i naši digitalni pratioci takođe osetljivi na promene spoljašnje temperature. Da biste u hladnoj sezoni zaštitili svoj laptop od slabljenja performansi, kvarova i mogućeg gubitka podataka, dovoljno je da se pridržavate nekoliko korisnih saveta.

Izbegavajte temperature ispod 5 stepeni – Prenosivi računari i tableti za optimalne radne performanse zahtevaju umerene radne temperature. Brz pogled na priručnik ili uputstvo koje stiže uz uređaj pružiće vam precizne informacije o projektovanom optimalnom temperaturnom opsegu uređaja. Tako je, na primer, kod većine Toshiba laptop modela za profesionalnu primenu dozvoljena radna temperatura deklarisana u rasponu od pet do 35 stepeni Celzijusa. Čak ni ove laptop računare koje odlikuju izuzetna robusnost, snaga i performanse – nije preporučljivo koristiti duže vreme u uslovima niskih temperatura na otvorenom.

Punjenje baterije na sobnoj temperaturi – Niska temperatura ne samo što umanjuje performanse uređaja, već značajno smanjuje kapacitet baterije. Takođe, brzina punjenja opada, odnosno proces punjenja baterije se znatno produžava. Zato je važno da se laptop koji je neko vreme bio na hladnom, najpre postepeno zagreje do sobne temperature, a tek potom dopuni baterija.

Ugrožena bezbednost podataka pri naglim promenama temperature – Promene vlažnosti vazduha imaju negativno dejstvo na kapacitet skladištenja podataka na čvrstom disku. Kod laptopa koji se ohladi tokom boravka na otvorenom ili u automobilu, momentalno uključivanje po ulasku na toplo, u kuću ili kancelariju, može dovesti do efekta koji je takođe poznat i kao efekat zamagljivanja naočara: vlaga sadržana u vazduhu se u toploj prostoriji kondenzuje na hladnim površinama. Po tom principu se i na komponentama računara stvaraju kapljice vode koje mogu da izazovu i neželjena oštećenja na čvrstom disku, što u najgorem slučaju može da dovede i do gubitka podataka. Laptop koji, na primer, prenoći u hladnom automobilu pa se zatim unese u zagrejanu prostoriju, ne treba stavljati u funkciju istog trenutka, već uključiti tek nakon oko pola sata, kada se temperatura uređaja izjednači sa temperaturom sredine.

Bezbedno rukovanje po zimskoj hladnoći – Tokom zimskih meseci prenosive računare ne treba transportovati niti odlagati bez odgovarajuće zaštite. U automobilu ili u rancu/torbi, računar mora, baš kao i mi, da bude dobro utopljen. Ako laptop neizbežno mora da se ostavi nekoliko sati u ledenohladnoj sredini, bateriju svakako treba uneti na toplo.

Izvor: novosti.rs

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *