Kako je Pele ”zapalio” fudbalski Kragujevac

Pele u KragujevcuPre 45 godina centar fudbalskih zbivanja u svetu bio je Kragujevac pošto je u tom gradu gostovao najbolji fudbaler na svetu u tom trenutku i jedan od najboljih svih vremena.

Kasnih šezdesetih godina čuveni brazilski Santos sa Peleom na čelu kao najboljim igračem na svetu krenuo je na evropsku turneju, a nikako nije mogao da zaobiđe i Srbiju u kojoj se igrao sličan fudbal kao i u najfudbalskijoj zemlji na svetu. Poznato je bilo tada da su Srbe zvali ”evropski Brazilci”.

Planirano je da Santos odigra mečeve sa četiri najjače ekipe u Jugoslaviji, Dinamom, Partizanom, Crvenom Zvezdom i Hajdukom, ali je sve to pokvario Radnički iz Kragujevca. Inače, Santos je tada bio trostruki svetski prvak.

Naime, ekipa Santosa je došla u Beograd uoči duela Partizana i Kragujevčana, gledali su taj meč i bili su fascinirani onim što su videli. Ekipa Radničkog je zabeležila verovatno jednu od najvećih pobeda u svojoj istoriji, na stadionu JNA pobeđen je domaćin sa neverovatnih 4:1, a Brazilci su odbili da odigraju meč sa Partizanom. Umesto na JNA, otišli su u Kragujevac gde su odigrali meč sa Radničkim na Gradskom stadionu.

Negde oko 35 hiljada gledalaca okupilo se na stadionu iako je bio veliki pljusak tog dana, a rezultat je bio neverovatnih 4:4, uz fantastičnu fudbalsku predstavu za sve ljubitelje fudbala.

Meč je direktno prenosila i Televizija Beograd, a ovaj meč je bio je i prvi televizijski prenos iz Kragujevca.

Izvor: Sportske.net

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *