Kako je pekara VEGA dobila ime

Pekara VEGA u Kragujevcu se ne izdvaja od drugih samo po kvalitetu i raznovrsnosti proizvoda, već i po imenu. Mnogi misle da je VEGA spoj početnih slova imena i prezimena vlasnika pekare. Mnogi greše.

Pekara VEGA je dobila ime po zvezdi. Vega je najsjajnija zvezda u sazvežđa Lira koje je deo Mlečnog puta. Zvezda Vega je nekada služila moreplovcima da se orjentišu tokom dugih plovidbi. Vega je i prva zvezda koja je fotografisana posle Sunca. A i prva zvezda koju su astronomi podrobnije proučavali posle Sunca.

Za ovu zvezdu su vezane i mnoge legende, deo je folklora mnogih naroda na svetu, pa jedna od njih, iz Kine, kaže ovako:

Untitled design(2)

Mlečni Put je široka reka koja odvaja dva ljubavnika predstavljena zvezdama Altair i Vega. Samo jednom godišnje oni mogu da se ujedine na samo jednu noć.

Mladi Čobanin imenu Nilang (predstavljen zvezdom Altair), naišao je na sedam bajkovitih sestra koje su se kupale u jezeru. Ukrao je njihovu odeću i nije hteo da im je vrati, osim ako se jedna od sestara ne uda za njega. Najmlađa i najlepša od bajkovitih sestara, po imenu Zinu (predstavljena zvezdom Vega) pristala je da se uda za njega. Živeli su srećno zajedno i imali dvoje dece. Ali Boginja Neba je saznala da se Zinu udala za običnog smrtnika. Boginja je bila besna i prisilila je Zinu da se vrati svojoj bivšoj dužnosti tkanja šarenih oblaka, koju je zapostavila dok je živela na Zemlji sa svojim smrtnim mužem. Nilang se nije pomirio sa tim da mu žena na nebu, pa je uzeo njihovo dvoje dece i zaputio se u nebo da pronađe Zinu i pronašao ju je. Boginja je bila jako ljuta zbog toga kad je saznala, skinula je svoju ukosnicu i između Nilanga i Zinu povukla brazdu i napravila široku reku, Mlečni put, da ih zauvek razdvoji. Na jednoj strani je ostao Nilang sa decom, a na drugoj Zina. I tako je Nilang sa decom gledao kako Zinu tka šarene oblake. Ali, ptice su se sažalile na dvoje ljubavnika, pa jednom godišnje, sedmog dana sedmog meseca sve odlete do visoke kule u kojoj živi Boginja i od svih ptica ona ne može da motri na ljubavnike, koji tu jednu noć budu zajedno.

Verovanje Vikinga je bilo da je Mlečni put putanja za odlazak u Valhalu, a Vega fenjer džina Hrasvelga koji zajedno sa Garmom (ogromnim psom) čuva ulazak u Valhalu. Samo je Valkira mogla da odvede dušu ratnika tamo i da mu omogući da bezbedno prođe pored ove straže…

Ima još legendi, ko će ih sve nabrojati. Kao što vidite, za Vegu su vezane samo lepe priče. Ljudi koji rade u pekari VEGA se svakodnevno trude da i ova zvezda Kragujevca bude jedna lepa priča za sve nas. I odlično im ide već okruglo 20 godina.

Untitled design(1)

Dragi naši u pekari VEGA, želimo vam da još mnogo decenija ulepšavate dane Kragujevčanima i radujete njihova čula svojim proizvodima!

Srećan vam 20. rođendan!

Pekara VEGA se na Facebooku nalazi ovde, na Twitter-u ovde, na Instagramu ovde, a sajt je ovde.

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *