KAKO JE NASTAO POST?

Post je jedan od najznačajnih elemenata Pravoslavlja. Poenta posta nije da se umrtvi telo, već da se umrtve strasti.  Post ima u prvom redu duhovni smisao. Hrišćanski post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je četrdeset dana proveo u pustinji u postu i molitvi i, prema Starom zavetu, dao zapovest Jevrejima da poste, jer će i njegovi učenici postiti. Post znači smirenje, spokoj. Božićni post ili Mala četrdesetnica traje od 28. novembra do 7. januara i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli.

Ispratimo li hrišćansku istoriju, možemo naći mnoštvo zanimljivih crtica o ličnostima važnim za Hrišćanstvo koje su postile i dostignuća koja im je post doneo. Na primer, Mojsije se posle potpunog posta od četrdeset dana usudio da se popne na vrh gore Sinaja, i da primi od Boga ploče sa deset zapovesti. Sam prorok Samuilo bio je plod posta. Njegova majka Ana, pošto je postila, pomolila se Bogu i zamolila ga za radost majčinstva, pa joj je Bog poklonio Samuila.

Velikog junaka Samsona je post učinio nepobedivim. Preko posta je začet. Sve dok je Samson živeo sa postom, pobeđivao je na hiljade Filistejaca, rušio vrata utvrđenih gradova, zadavio rukama lava. Međutim, kada je napustio post i kada ga je Dalila navela na pijanstvo i blud, bio je zarobljen, oslepljen i ismejan od svojih neprijatelja.

Nakon posta od četrdeset dana prorok Ilija se sreo sa Bogom, licem u lice. Posle posta vaskrsao je umrlo dete i pokazao se jačim od smrti…

Nekada nije bilo lako postiti kao što je danas slučaj. Ako su se naši preci i snalazili za slanu hranu, što se slatkiša tiče bilo je gotovo nemoguće zasladiti se. Konzumirali su, uglavnom, med (i to samo oni koji su imali novca ili načina da ga priušte, a takvi su bili malobrojni) sa voćem. To je, priznaćete, bleda  zamena za prave slatkiše.

Danas živimo u drugačijem vremenu. Na raspolaganju imamo potpuno posne namirnice od kojih je moguće napraviti savršenu posnu tortu ili kolače. A možemo sve to i kupiti. Posne torte su teže za pravljenje, a često i ne uspeju. Pravljenje posnih kolača je, isto tako, neizvestan (a često i dosadan) proces. Kako je tehnologija napredovala, a i kako je poenta ušteda vremena, praktičnije je ove poslastice naručiti. Posne đakonije nisu skupe (a ponekad je jeftinije kupiti, nego napraviti; naročito kad u računicu unesemo i naš rad, potrošenu struju…), a ima ih u raznim oblicima, ukusima… Jedna od firmi koja se bavi izradom posnih torti i kolača je Zebra SWEETS.

Već 24 godine Zebra SWEETS je naš slatki izbor. Ovo je samo deo posnih torti koje nude, po veoma razumnim cenama:

zebra

Torte i kolače Zebra SWEETS možete naručiti:
– TC Gradski Dom, Dr Zorana Đinđića 10, 034/367-400

(ponedeljak – subota 08:00-20:30, nedelja 10:00-15:00)

– Erdoglija, Daničićeva 109 (preko puta „Y“ ipsilona), 034/356-500

(ponedeljak – subota 08:00-20:00, nedelja 10:00-15:00)

– Zebra Cuba, Dr. Ilije Kolovića 1 (kod I gimnazije), 034/332-061

(ponedeljak – subota 09:00-20:00, nedelja 10:00-15:00)

– Zebra Aerodrom, Tržnica na Aerodromu, 034/355-338

(ponedeljak – petak 07:30-20:00, subota – nedelja 07:30-15:00)

kao i u Zebrinoj bazi:

Tome Vučića 31, Proizvodnja, 34000 Kragujevac, 034/323-671

ili porukom na njihovoj Facebook stranici koja se nalazi na ovom linku.

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *