Kako je nastala pizza?

Volite da jedete picu u Pekari VEGA? I super je, je l’ da? A znate li kako je nastala pizza?

Preteča pice je verovatno Fokača , somun Rimljanima poznata kao “Panis focacius”. Na ovaj somun su dodavani sastojci i prelivi. No, nisu samo Rimljani imali ovaj somun, već i stari Grci. Somun kod Grka se zvao Plakus (originalani naziv „Plakountos“), koji se prelivao kremom od bilja, crnog i belog luka. Ovaj vide delikatesa je bio poznat i u Indiji kao Paratha, kod Nemaca kao Flammkuchen…

Pizza Suvo meso 2

Kao što vidite, pogrešno je zemlju nastanka pizze smatrati Italiju. S druge strane, Italijani jesu proslavili ovo jelo. Pizza je u Italiji bila poznata kao jelo za siromašniji sloj ljudi, jer se pravila od ostataka hrane. Međutim, sve se to promenilo negde sredinom 16. veka. Zabeleženo je da je prvi put put pizza prodavana na ulici kao jelo u Napulju. Tako je ovo jelo ušlo prvo u domove srednjeg sloja ljudi, a zatim i u kuće dobrostojećih.

Pizza Kulen 1

Zanimljivo je da je pizza u domove srednjeg i bogatijeg sloja ljudi ušla pre svega kao poslastica. Naime, pizza se pravila od slatkih sastojaka, ne od slanih kao što je slučaj danas.

Kako je nastala pizza u današnjem obliku?

11.06.1889. je Raffaele Espozito napravio prvu „Pizzza Margherita“ i to je početak izrade pica u današnjem obliku. Raffaele je napravio ovu pizzu u čast praznika državnosti Italije, te pizza zastupa nacionalne boje ove države (paradajz, mocarela i bosiljak – crveno, belo, zeleno).

Pizza Kulen 6

Posle ove pizze, ništa nije bilo isto. Pizza je postala svetski brend i počela je da se proizvodi, prvo u Evropi, a danas je pokorila ceo svet. Kako je pekara VEGA uvek pratila trendove i odgovarala na potrebe i želje kupaca, tako se i kod njih pojavila pizza.

Pizza Tunjevina 2

Ono što karakteriše pekaru VEGA i što je čini različitom od ostalih pekara u gradu jeste činjenica da pekara VEGA zapošljava prave pizza majstore, pa su pice identične onima koje bi naručili u picerijama. Pored velikog broja pizza (neke od njih su: Capricciosa, pizza sa suvim mesom, pizza sa kulenom, Vegetariana, pizza sa tunjevinom…), u pekari VEGA možete pojesti i piroške i italijanski sendvič.

Pizza Vegetariana 2

Najbolje je da prošetate do jedne od pekare VEGA i sami pogledate, a i probate ponudu naših pizza.

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/pekarevega” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *