Kako da sebe učinite srećnijim tokom tmurnih dana?

Dani postaju sve tamniji, kraći i teži za one kojima zima nije omiljeno godišnje doba. Međutim, sebi možemo olakšati ove hladne dane, ako poslušamo najveće stručnjake za zimu – Skandinavce.

14441260000_e66fe21c79_k

Među njima, Danci imaju najinteresantniji način da se bore sa dugim noćima i hladnim vremenom. Oni čak imaju i poseban termin u jeziku za sve one stvari koje zimu mogu učiniti prijatnom – hygge (čita se kao hiuge), a najpribližnije reči na srpskom koja opisuje taj pojam su “ušuškanonst” i “toplina”.

Zamislite one dane kada ležite u krevetu u toplom vunenom džemperu i čarapama i uz šolju čaja i keksiće gledate omiljenu seriju.

To je osećaj blagostanja ili stvaranje tople atmosfere uz jednostavna zadovoljstva koja u čoveku izaziva sreću i opuštenost.

Reč hiuge prvi put je upotrebljena u 18. veku, ali je sve ono što taj termin podrazumeva, dugo deo danske kulture.

Uprkos tome što su brojne studije pokazale da sa kraćim danima opada nivo serotonina u organizmu, Danska u kojoj se smrkava pre četiri sata redovno je na jednom od prva tri mesta najsrećnijih zemalja na svetu.

I vi sebe možete učiniti srećnijim ako zapalite nekoliko mirišljavih sveća, obučete udobnu i toplu garderobu i uživate u omiljenom tv programu. U svakom slučaju, vredi probati.

 

Izvor: b92.net

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *