Jutarnji trening na prazan stomak

Ostavite banane, žitarice i dvopek – počnite da trenirate. Prema novoj studiji koju je objavio British Journal of Nutrition, ljudi koji rano ujutro vežbaju na prazan stomak sagore više masti od onih koji jedu čim otvore oči. Odlučiti se za jutarnje vežbanje nije lako, stoga nudimo nekoliko saveta kako da pomognete sebi u odluci da trening bude prva stvar koju ćete uraditi kada otvorite oči.

13991592948_06d6c54a59_k

Univerzitet Northumbrija sproveo je istraživanje sa 12 fizički aktivnoh osoba. Jedan deo njih je doručkovao, drugi nije, a svi su raspoređeni na trake za trčanje. Rezultati su ukazali na dva značajna otkrića. Prvo, rani trening nije prouzrokovao glad kao ni potrebu da se jede više tokom dana. Drugo, oni koji su vežbali na prazan stomak sagoreli su 20 odsto više masti od onih koji su ubacili nešto u stomak pre fizičke aktivnosti.

Ova ideja zvuči dobro ranoraniocima ali ukoliko volite dugu dremku evo nekoliko razloga da svaki dan započnete treningom.

Spavajte u opremi za teretanu. Trenerke i majce za vežbanje su veoma udobne, zašto onda ne biste spavali u njima? Takođe, možete se odlučiti da trenirate u pidžami. Šta god da odlučite uštedećete sebi deset minuta koji nekada mogu biti presudni kada se kolebate da li da ustanete i vežbate ili ostanete kod kuće.

Neka vas probudi miris kafe. Predveče podesite vaš aparat za kafu takao da ona ujutro bude gotova kada se oglasi vaš budilnik. Studije pokazuju da miris kafe daje energiju koja će vas izmamiti iz kreveta.

Protežite se dok ste pospani. Poznati svetski fitnes trener Larysa DiDio preporučuje nekoliko koraka za produktivno protezanje u krevetu: 1) Savijte desnu nogu u kolenu i prekstite je preko leve, zatim privucite koleno grudima koliko možete, zatim to ponovite sa drugom nogom. 2) Protegnite celo telo, izdužite ravno noge i ruke, zatim pokušajte da šakama dotaknete prste na nogama. 3) Savijte jednu nogu u kolenu, a drugu podignite prema plafonu, zatim uhvatite nožni zglob i blago povuvite prema glavi, onda ponovite sa drugom stranom.

Neka zvono alarma protrese vaš organizam. Podesite zvuk alarma tako da to bude neka dinamična i brza muzika, nešto iz vašeg omiljenog žanra. Pojačajte je toliko da počnete da vrckate u krevetu.

Neka jutarnja gimnastika bude vaš hobi. Ne mislite na vežbe kao na neku obavezu koja će trajati zauvek i koja će vam praviti probleme ukoliko ste noćna ptica. Jednostavno nađite vremena da vežbate nekoliko dana za redom. Tri dana u nedelji preći će u naviku, kaže DiDio. Što više jutarnjih aktivnosti pre će vam preći u naviku. Napravite raspored na početku nedelje i držite ga se.

Posvetite se kratkim treninzima. Ukoliko se  ujutro osećate previše umorno da biste vežbali ceo sat, stavite akcenat na kraći ali efikasan trening. Ukoliko se pomislite na petnaestominutni trening, pre ćete ustati iz kreveta, a velike su šanse da produžite trening posle tog vremena.

Čaša vode pre svega. Iako se savetuje da trening započnete praznog stomaka svakako unesite koji gutljaj vode. Ostavite čašu pored kreveta pre spavanja i neka to bude prvo što ćete uneti u organizam sledećeg jutra.

Izvor: bizlife.rs

 

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *