Japan skinuo škotski viski sa trona

Kad bi se morala izabrati jedna stvar na svetu po kojoj su Škoti najpoznatiji, to bi vrlo verovatno bio viski.

Ali, ove nedelje morali su tron da prepuste Japancima, čiji je single malt proglašen najboljim na svetu.

Titulu Yamazaki Single Maltu Sherry Cask 2013 dodelila je knjiga “2015 World Whisky Bible”, koji sastavlja stručnjak Džim Marej.

On je ovaj single malt opisao kao “gotovo neopisivo genijalan”, mirisa “izvanredne odvažnosti” i završetka “lagane, zavodljive začinjenosti”, dajući mu impresivnih 97,5 bodova od mogućih 100.

Ovo je prvi put u 12 godina otkad se knjiga izdaje da je japanski viski osvojio titulu najboljeg, a kao so na ranu Škotima ide i činjenica da se nijedan njihov viski nije našao u prvih pet.

Pobednički viski proizvod je destilerije Yamazaki koja je osnovana 1923. godine, a proizvedeno je samo 16.000 boca.

Na drugom i trećem mestu našli su se američki proizvodi: burbon Williama Laruea Wellera i 18-godina star Sazerac Rye, a Marej je dodao da bi kvalitet japanskih i drugih internacionalnih viskija trebao biti “poziv za buđenje” Škotima, budući da nijedan njihov proizvod “trenutno nije ni blizu pobedničkim”.

Izvor: B92.net

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *