Istražena eko oaza – Eko Park „Ilina voda“

Park Ilina Voda, površine 7,15ha, je legat, po testamentu, od 02.03.1900. godine, Svetozara Andrejevića, koji ga je predao građanima, na večito uživanje. Od tadašnje varoši Park je preživeo mnoge transformacije. Nebrigom, više godina bio je pretvoren u divlju deponiju, zarastao u korov i trnje. 1997. godine se okuplja grupa građana i formiraju udruženje „Eko park – Ilina Voda“ i tada, sadašnja zelena oaza, počinje svoj procvat.

Eko Park Ilina voda je istorijsko mesto. 1854. godine je knez Miloš Obrenović napravio česmu sa koje se vodom snabdevao veći deo stanovništva Kragujevca. 1882. godine je održana prva Glavna Skupština Narodne Radikalne Stranke pod vođstvom Svetozara Markovića i Nikole Pašića na tlu današnjeg Eko Parka. 1884. godine česma je obnovljena i osveštana uz prisustvo kralja Milana Obrenovića i kraljice Natalije. 1904. godine je na ovom prostoru prvi put održana proslava 1. maja. kada su se su pristalice socijalističkog pokreta iz Kragujevca tu okupile pod vođstvom doktora Mihaila Ilića i osnivača Socijaldemokratske partije Triše Keclerovića. Svako od ovih mesta na tlu današnjeg Eko Parka je simbolično obeleženo. I ne samo ova mesta.

Kada pričamo o Eko Parku Ilina Voda, prosto ne znamo odakle početi. Da li prvo pomenuti zoo vrt ili skulpture iz umetničke radionice „Mipa“ ili je, možda, bolje pisati o prvoj teretani na otvorenom u Kragujevcu, te japanskom vrtu, budućem amfiteatru, živom muzeju starih zanata, edukativnom i zabavnom programu za najmlađe, sportskim terenima!?

Kada ulazite u Eko Park prvo ćete sa leve strane videti veliko Uskršnje jaje. Ovo jaje je najveće u Evropi, a od njega je samo veće jaje u Kanadi. Inače je umetničko delo Milovana Pavlovića – Mipe. Penjući se uzbrdo, prolazite kroz japansku kapiju (gde će biti deo parka posvećen Japanu, s asve dojoom i japanskim kućicama, te zen vrtom). Sa desne strane se nalazi japanski vrt (koji će se tek izgraditi u potpunosti) koji krasi cveće sa potočićem i slapovima vode. Pored japanskog vrta se nalazi i česma sa vodom za piće.

Nastavimo li dalje, nailazimo na prostrano dečje igralište, puno ljuljaški, vrteški, klackalica, penjalica… U planu je da se na ovom prostoru od velikih bačvi izgradi mini bajkoviti grad za decu. Sa desne strane od ovog prostranog dečjeg igrališta se nalazi teren za košarku/fudbal sa mini gledalištem. Odmah pored se nalazi i prva teretana na otvorenom (donacija JKP iz Beograda, „Ada Ciganlija“ i „Gradsko Zelenilo“). U centralnom delu parka nalazi se kafe posvećen Svetozaru Markoviću, izgrađen u etno stilu. Odmah pored ovog kafea je ulaz u zoo vrt. Na ulazu u zoo vrt možete ostaviti donaciju, pošto se Eko Park finansira i zavisi isključivo od volje dobrih ljudi. Ulaskom u ovaj deo parka, sa leve strane se nalazi živi muzej starih zanata. U sklopu njega možete videti staro ognjište, originalnu kuću šumadijskog stila, koja je stara više od 100 godina, a preseljena dasku po dasku do današnje lokacije. Sa desne strane se nalaze stara oruđa: sejalice, plugovi, drljače… Desni deo ovog prostora je rezervisan za staroslovensko nasleđe i kulturu, pa tu moožete videti staroslovensku kapiju, skulpturu Sebre, boginje plodnosti u starih Slovena… U planu je izgradnja još nekih skulptura staroslovenskih simbola, te detaljnije uređenje ovog prostora.

Nastavljajući dalje, nailazimo na zoo vrt. U ovom vrtu možete videti zlatnog fazana (pravi raritet!), morsko prase, svilene i obične koke i sve te životinjske vrste žive u jednom velikom prostranom kavezu. Pored kaveza je mini jezero za kornjače, a pored jezera kavez sa lasicom. Dalje, sa desne strane se nalazi deo sa kozama i ovcama, a levo ergela konja sa punokrvnim životinjama koje učestvuju i na konjičkim trkama, ali i ponijima. Deca mogu da uživaju u časovima jahanja ponija, a može im se priuštiti i vožnja u čezicama, specijalno dizajniranima za dečje potrebe. Pravo se nalaze kavezi sa ćurkama, kokama i fazanima. Levo od ovog kompleksa se nalazi deo parka nazvan „ptičji grad“ gde možete videti kućice za ptičice najrazličitijih oblika.

U Eko Parku se nalaze još i teren za boćanje, veliki plato (u planu je da s eoko njega izgradi amfiteatar), teren za mali fudbal, mini botanička bašta (možete videti najrazličitije biljne vrste)…

Eko Park Ilina voda je jedinstven i po tome što upošljava korisnike socijalnih usluga, te se bavi i projektom „Kuća na pola puta“, a sve u saradnji sa centrom za socijalni rad u Kragujevcu. U Eko Parku je trenutno uposleno 34 lica.
Kako za vikend najavljuju lepo vreme, zaista je šteta da slobodno vreme provedete na nekom drugom mestu. Dođite, i uživajte u oazi. Ako ste rešili da dođete, a imate starog hleba ili hrane koja vam nije potrebna – ponesite je sa sobom u Eko Park. Životinje, a i ljudi iz ovog udruženja, će vam biti veoma zahvalni.

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *