ISPUNITE OBEĆANJE I ZAHVALITE – SEBI

Da li ste se skorije zarekli sebi (..i prijateljima) da ćete se “pravilno hraniti” i stvarno voditi računa o ishrani – izbušiti kašike (hahahahah), smanjiti slatkiše i da ćete prestati da jedete grickalice pred seriju/film/ispit? Mnogi od nas obećaju sebi to, a onda posle samo nekoliko dana ili nedelja primećujemo da se naše stare navike u ishrani polako vraćaju. Možda ste previše zauzeti – ili možda niste dobro razmislili o tome šta sačinjava “pravilnu ishranu”, ali Vaš izgled je u pitanju! Kada se pravilno hranimo, osim što pravimo dobar izbor namirnica, mi treba i da jedemo odgovarajuću hranu u odgovarajuće vreme. Nudimo Vam sedam saveta koji će Vas uputiti kako i kada da se hranite ispravno:

HRANITE SE PRAVILNO KADA USTANETE! Nije neophodno da jedete odmah nakon buđenja, ali je veoma važno da ujutru jedete. Osobe koje redovno doručkuju lakše kontrolišu svoju telesnu težinu, dok postoji velika verovatnoća da će oni koji preskaču doručak iz tog razloga pojesti isuviše za ručkom. Ako ujutru ne možete mnogo da jedete, probajte sa činijom ovsene kaše sa malo umešanog proteinskog praška, malo svežeg voća sa kašikom sitnog sira ili jogurta, ili proteinskim šejkom napravljenim od proteinskog praška, mleka i voća.

4590408656_bc88b92fb5_z

HRANITE SE PRAVILNO PRE NEGO ŠTO KRENETE U NABAVKU NAMIRNICA! Ako kupujete na prazan stomak, bićete kao dete u prodavnici slatkiša – sve će Vam biti privlačno. Uzmite proteinski štapić, komad voća ili šaku orašastih plodova pre izlaska i manje ćete dolaziti u iskušenje. Takođe, napravite listu – i potrudite se da je se pridržavate.

HRANITE SE PRAVILNO I KADA SU U PITANJU MASTI! Manja količina masti nam je potrebna u ishrani, ali većinom jedemo isuviše. Pored toga, neke masti – poput onih iz ribe, oraha, maslina i avokada – su zdravije od ostalih. Zdrave masti popravljaju ukus, zato dodajte avokado ili orašaste plodove u salatu, ili nekoliko kapljica ukusnog maslinovog ulja barenom povrću.

HRANITE SE PRAVILNO PRE VEŽBANJA! Potrebno je da pojedete hranu koja će vam obezbediti energiju za vežbanje – naročito ako vežbate ujutru. Ako nemate mnogo vremena za jelo, pribegnite hrani koja se lako vari, kao što je izmiksano voće sa mlekom ili drugim sastojcima (smoothie), supa ili jogurt. Ako imate nekoliko sati na raspolaganju pre izlaska, pojedite redovan obrok sa mnogo zdravih ugljenih hidrata – integralni hleb, braon pirinač, pasta, voće i povrće – da biste imali snage.

HRANITE SE PRAVILNO POSLE VEŽBANJA! Nakon intenzivnog vežbanja, Vašem telu možda nije preostalo mnogo goriva, zato pojedite nešto 30-45 minuta nakon završetka vežbanja (idealno je do 15 minuta). Vašim mišićima je potrebno voće, povrće i integralne žitarice, da bi nadoknadili zalihe ugljenih hidrata – ali i proteini kako bi se oporavili.

3927478472_a237b51b11_z

HRANITE SE PRAVILNO I KADA STE U RESTORANU! U poslednje vreme jedemo češće napolju nego što smo to pre činili, i samim tim je čin odlaska u restoran manje svečan. Oduprite se iskušenju da se prejedete kada izađete. Ukoliko pazite na unos kalorija, podelite predjelo sa prijateljem i poručite dodatnu salatu. Možete i da preskočite priloge koji sadrže skrob i zatražite duplu porciju povrća. Prelive za salatu i sosove poručite u posebnim posudicama, da biste mogli da kontrolišete koliko ste pojeli.

HRANITE SE PRAVILNO I UVEČE! Mnogi ljudi jedu malo ili preskaču obroke tokom dana, da bi uneli ogromnu količinu kalorija između večere i odlaska u krevet. Međutim, ako jedete većinom noću, Vaš mozak i mišići ne dobijaju gorivo koje im je potrebno za dnevne fizičke i mentalne aktivnosti. Zato rasporedite kalorije ravnomerno na sve Vaše obroke i užine. Ako zbog kasno-večernjeg grickanja dobijate na težini, probajte sa pranjem zuba odmah nakon večere – to je jedan od najboljih načina da date sebi znak da je sa jelom gotovo za taj dan.

NIJE TEŠKO BITI FIT!
By Dušan Lajzer

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *