Христос се роди – Ваистину се роди

       Велики хришћански празник Божић најављује Бадњи дан када се у кућу уноси бадњак, грана храста који је одувек код Словена представљао свето дрво. Сви ритуали на Бадњи дан су повезани са породичним култом и окупљањем ближњих око трпезе. Ложење бадњака симболизује рађање новог сунца, будући да је Бадњи дан одмах након краткодневнице. Варнице након спаљивања младог храста најављују много рода и приноса. Верује се да се дрво увек засецало са источне стране како би и пало на исток. Такође се верује да бадњак представља оно дрво које је Јосиф заложио у хладној пећини како би огрејао Христа и његову мајку. Посипање житом на Бадњи дан и Божић симболизује жито које је мајка, у тренутку када јој се родио син, бацала по штали животињама како стока не би гризла сламу на којој је њен син Христ лежао. Слама је симбол јасли на којој се Христ родио у Витлејемској пећини. Погача која се ломи симболизује Исусове речи: „Ја сам хлеб живи“, док вино представља Исусову крв. Риба је симбол Сина Божијег, а упаљена свећа представља светлост Божију, с обзиром на његове речи: „Ја сам светлост свету“.

zebra-1

Трпеза је за Бадње вече посна и веома богата. Након четрдесетодневног поста, на трпези се налазе намирнице које имају магијски значај: бели лук, мед, риба, пасуљ, као и суве шљиве, ораси, лешници, јабуке… Након Бадње вечери са нестрпљењем се чека најсвечанији тренутак у историји човека – рођење Богодетета Христа. Тог дана оваплотио се Исус Христос и постао човек. Празнује се три дана.

zebra-3

       Први дан Божића слави се 7. јануара. На Божић, пре свитања, звоне сва звона на православним храмовима и објављује се долазак Божића и божићног славља.  На Божић, рано пре подне, у кућу долази специјални гост – полажајник. Он симболизује оне Мудраце који су пратили звезду са истока и дошли новорођеном Христу на поклоњење.

    О Божићу се људи, уместо уобичајеног поздрава, обраћају једни другима са „Христос се роди“ и „Ваистину се роди“. Ниједан празник нема више обичаја него Божић. На Божић се слави Христово рођење. Његово очовечење и силазак међу људе у ,,породицу“ учинио је да Божић постане породични празник: деце, мајки, очева и целе породице. Зато ни један други празник нема толико раскошне симболике и фолклорних елемената као Божић.

zebra-4

     Када чесница буде печена, износи се на сто где је већ постављен божићни ручак. Ако нико не зна да отпева божићни тропар онда се  наглас прочита „Оче наш“. Кад се молитва заврши, приступа се ломљењу чеснице. Чесница се ломи на онолико делова колико има чланова породице и једно парче за случајног госта ,,путника намерника“. Око свечане трпезе је најбитније да је окупљена сложна и весела породица. Разноврсне ђаконије красе богату трпезу, као и многи десерти. Уколико желите у потпуности да удовољите породици на овај најсвечанији хришћански празник, обратите се Зебри која ће и квалитет и сам изглед својих ненадмашних торти прилагодити овом нашем најлепшем празнику.

zebra-5

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *