Goblini – Arena Fun Factory, 25.10.2014.

Kad se pomenu Goblini, prva asocijacija – LSD se vraća kući. Da, to je moja omiljena pesma. Goblini imaju ono što drugi bendovi nemaju: mešavinu punka i rocka, imaju taj garažni zvuk, kvalitetnu muziku i tekstove. Imaju i odličan odnos sa publikom na koncertima i njihovi koncerti su bez nekog protokola, prosto traju. Oseća se ta iskrena hemija između publike i benda. Prosto, Goblini nisu postali jedan od korpo bendova iz devedesetih, ostali su isti. Ono što se kod njih promenilo je samo to što su sada muzika i tekstovi koje rade zreliji.

Goblini su nastali 1992. godine u Šapcu. Bend su osnovali tadašnji članovi benda Lorelaj, gitarista Alen Jovanović i basista Vladislav Kokotović iz Karlovaca sa vokalom Brankom Golubovićem, koji se do tad nije bavio pevanjem, već su ga momci upoznali u lokalnom kafeu u Šapcu. Kasnije se trojci priključuje i Nenad Divnić, bubnjar.

A otkud baš ime Goblini?

Ime benda je nastalo po likovima iz knjige Vile i vilenjaci gde se pominju mitološka bića u koje verujuju rudari, a legenda da Goblini na dobro uzvraćaju dobrim, a na loše još gorim se dopala svim članovima benda i tako je bend dobio ime.

1993. godine izdaju svoj prvi album Goblini. Posle izdavanja prvog albuma kreću sa svirkama svuda gde ih zovu. Taj pristup je urodio plodom, pa im je 1994. Metropolis ponudio reizdanje prvog albuma. Za ovu prigodu je urađeno još 7 pesama i u Septembru 1994. se pojavljuje u prodaji album Istinite priče – I deo. 1996. se pojavljuje i njihov najuspešniji album U magnovenju. Istoimena turneja je trajala dve godine i Goblini su imali preko 80 nastupa (inače, to je bila najveća turneja u regionu). Nakon ove turneje izlazi album Turneja u magnovenju 97/98 (tu se nalaze i sve pesme koje su ranije bile samo u kasetnoj formi). Krajem 1999. nastaje album Re Contra. narednih godinu dana traje turneja, a nakon nje i političkih previranja Goblini odlučuju da naprave sporazumnu pauzu. Tek 2004. izlazi album Najbolje priče koji je, u stvari, zbirka najvećih hitova sačinjenih od koncertnih snimaka. I onda zatišje do 2010. godine. Proleća te godine, Goblini obnavljaju rad. Tog leta su objavljene pesme Luna i Kao da… u okviru CD singla Crno na belo zajedničkoj produkciji SKC-a Novi Sad i Šabačkog letnjeg festivala. Izlazak singla pratio je spot za pesmu Luna, kao i dokumentarni film o bendu u produkciji RTV. 2011. godine pojavio se i online singl U odbrani zla, u produkciji Nocturne magazina. 2013. izlazi Roba s greškom. Prvi singl (a i spot) je bila stvar Deca iz komšiluka, zatim se pojavila Evropo, pa Idemo.

Goblini za generaciju rođenu 70ih nije običan bend. To je bend uz koji smo odrastali, koji je bio tu da kanališe našu energiju pobune, da nas zbliži. Goblini su pravili muziku koja je bila naša odbrana od sveopšteg ludila koje nas okružuje. Uvek su bili kritičari stvarnosti. Tako je i sa zadnjim albumom. Goblini su neko ko ima poseban vibe sa svojim fanovima, a taj vibe je začet još 1993., kod nas, starih fanova, traje nesmanjenom žestinom, kod novih se rađa.

Ove godine Kragujevac ima zadovoljstvo da ugosti Gobline po drugi put. Prvi put ove godine (praktično već tradicionalno) su učestvovali na Arsenal Festu, a sada će nastupiti u subotu, 25.10.2014.  od 22h u koncertnom prostoru Arene Fun Factory u sastavu: Branko Golubović (vokal), Alen Jovanović (gitara), Vladislav Kokotović (bas), Leonid Pilipović (gitara) i Milan Arnautović (bubnjevi).

Naravno da idem na koncert, tu se ne postavlja pitanje. Karte se u pretprodaji mogu kupiti u Domu omladine i Areni Fun Factory po ceni od 600 dinara, a na dan koncerta će biti 800 dinara. Iskrena da budem, čisto sumnjam da će ih biti na dan koncerta, zato požurite sa kupovinom karata, jer je interesovanje za koncert, kao i obično, jako veliko.

Ljudi, vidimo se na koncertu!

 

PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *