Evo zašto Japanke dugo žive i nikada se ne goje

Poslednjih 25 godina Japanke drže rekord kao najdugovečnije žene na svetu, jer u proseku žive 84 i po godine, a uz to se i ne debljaju, piše portal Magazin.

Tvoj dečko uradi nešto lepo, a ti jedva čekaš da to objaviš na Fejsbuku? Evo šta to govori o vašoj vezi
U svojoj knjizi “Japanke ne stare niti se debljaju”, Naomi Morijama vodi čitaoce u svet majčine kuhinje u Japanu i otkriva tajne odgovorne za dug i zdrav život.

Morijama navodi da su namirnice koje pomažu u mršavljenju jednostavno deo svakodnevnih namirnica japanske kuhinje koje se raznovrsno konzumiraju, a to su riba, morsko bilje, povrće, soja, pirinač, voće i zeleni čaj.

Inače, Japanci svakodnevno uživaju u kuvanim obrocima, pri čemu se tradicionalni obrok sastoji od ribe na žaru, činijice pirinča, kuvanog povrća, miso supe, zelenog čaja i narezanog voća.

Pri tom je važno istaći da Japanci konzumiraju oko 10 odsto sve ribe na svetu, iako čine tek 2 odsto svetske populacije.

Morijama, takođe, navodi da ih od detinjstva roditelji uče da moraju da jedu polako i cene svaki zalogaj.

Pravila kojih se moraju pridržavati podrazumevaju da nikada ne smeju potpuno da napune tanjir niti da serviraju veliku porciju, da svaka namirnica mora biti zasebno servirana…

Morijama ističe da je japanska kuhinja s namerom lagana i u njoj se kuva polako, namirnice se uglavnom kuvaju, kratko prepeku na žaru, kuvaju na pari ili brzo prepeku u voku.

Umesto s hlebom, Japanci uz sve obroke jedu pirinač i to predstavlja veliku razliku između toga kako se jede na Istoku i Zapadu.

U Japanu se doručak smatra najvažnijim i najvećim obrokom i može se sastojati od brojnih namirnica i napitaka, a koji uglavnom uključuje zeleni čaj, pirinač kuvan na pari, miso supu, tofu, mladi luk, morsku travu, omlet ili komad ribe.

Slatki deserti se u Japanu retko jedu, a kada i jesu na jelovniku obično je reč o izrazito malim porcijama, što ne znači da Japanke ne vole čokoladu, kolače, sladoled i torte, nego da shvataju koju snagu ta jela imaju i koje neželjene posledice može zbog njih da ima telo.

– Vežbanje je deo svakodnevne rutine u Japanu i svakodnevica Japanaca uključuje čitav niz nenamernog vežbanja, a izgradili su i celu “kulturu biciklizma”, hodanja i planinarenja – istakla je Morijama.

Autor: Tanjug, Izvor: 24sata.rs

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *