Da li ste se ikada zapitali zašto slavimo slavu?

Jeste li znali da su Srbi jedini narod u svetu koji ima krsnu slavu i obeležava je uz ustaljene verske obrede? Da li ste se ikad zapitali zašto je to tako?

Pokrštavanje Južnih Slovena doseljenih na Balkansko poluostrvo je trajalo vekovima, a nekako su Srbi najviše pružali otpor ka Hrišćanstvu. U početku su hodočasnici, pa i vladari koji su primili Hrišćanstvo pokušavali da ih novoj veri privole putem raznih podsticaja: umanjivali su im poreze, dodeljivali manje komade zemlje… Kada ni to nije baš urodilo plodom, primenjivane su i ekstremnije varijante: pretnje, ubistva…

No, ni pozitivni, a ni negativni podsticaji nisu dali zadovoljavajući efekat. Onda su se hodočasnici dosetili: prilagodiće svoje svetkovine i svece već dobro poznatim staroslovenskim božanstvima i praznicima. Hrišćanski praznici će padati na baš ove dane. Pošto je svaka kuća u starih Slovena imala lično božanstvo koje je svetkovala jednom godišnje, hrišćanska crkva je uvela krsnu slavu. Svaka kuća je dobila sveca, umesto ličnog božanstva.

Kod Slovena je bio običaj da se kućnom božanstvu prinosi žrtva u obliku hrane uz verske obrede. Taj običaj, iako nevoljno, hrišćanska crkva je podržala, pa su vremenom Srbi počeli da slave krsnu slavu, zadržavajući paganske običaje.

Otuda kolač, sečenje istog, gozba a i žito kod nas.

Od starih Slovena nam je ostalo i posno, odnosno mrsno slavljenje slave, koje je Pravoslavna crkva povezala sa Hristovom žrtvom.

Ove godine mnoge slave će nam biti posne. Prosto, neka godina je „posnija“, neka „mrsnija“. I negde više nije teško spremiti posnu slavu, kao što je bilo teško našim bakama. No, i danas su problem posne poslastice. Posne torte su teže za pravljenje, a često i ne uspeju. Pravljenje posnih kolača je, isto tako, neizvestan (a često i dosadan) proces. Kako je tehnologija napredovala, a i kako je poenta ušteda vremena, praktičnije je ove poslastice naručiti.

„Zebra Sweets“ već više od dve decenije pomaže domaćicama glede torti i kolača. U programu imaju pet vrsti posnih torti i liniju od NEKIBROJ posnih kolača, a sve po više nego pristupačnim cenama. Više o njihovoj ponudi možete pogledati na sajtu http://zebrasweets.com/, a možete se informisati i na FB stranici.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *