Da li ste dovoljno ozbiljni za ozbiljan biznis?

Ako ste se ikad zapitali kako da iskopate duboku rupu, u nju zakopate sopstveni biznis, pa na sve to još bacite i tonu svežeg cementa – drage volje ću vam objasniti. Ne morate da lutate mnogo: dovoljno je da se pojavite na društvenim mrežama. Verovali ili ne, društvene mreže (na prvom mestu Facbook i Twitter) su najmoćnije medijske platforme. Ove platforme omogućavaju da ste u kontaktu sa korisnicima vaših usluga/proizvoda bilo kad i bilo gde. Mnogim firmama su pomogle u razvoju, ali mnoge su i uništile.

Na tržištu ima profesionalnih agencija koje se bave vođenjem i uređenjem profila firmi na društvenim mrežama. HA! Prodavci magle, oni će vaš teško stečeni novac da otimaju, ma niste vi još jedna u nizu naivčina. To možete i sami. U krajnjoj liniji, posao može da obavi mali sa trećeg sprata iz ulaza pored. Svi pričaju da je dobar s kompjuterima.

Negde ste čuli da morate da budete na Facebooku i Twitteru. Pogledali ste obe mreže. Nije vam jasno kako Twitter funkcioniše, a i onako ne znate nikog iz okruženja ko je na Twitteru, zato ova mreža nije ni bitna. Nema Twittera, nema glavobolje. Nastavljate sa Facebookom. Prvo otvarate profil za firmu i adujete frendove. He he he. Hteli su za to da vam uzmu pare.

Posle nekog vremena čujete da firme ne smeju da imaju takvu vrstu profila na ovoj mreži, jer je to direktna povreda pravila mreže, pa brže bolje pravite fan page. Dobro, omanuli ste malo. Idemo dalje. Svaki dan izbacujete po neki post sa velikom slikom. Dimenzije slike, naravno, nisu prilagođene ovoj mreži, pa je ili previše mala ili previše velika. Zatrpavate timeline vašim postovima, ali nemate reach. Hmm… Konačno shvatate da bi trebalo boostovati postove, jer je Facebook promenio pravila, pa će onda i reach biti veći. I dalje odbijate da se obratite profesionalcima za pomoć. Dakle, krećete da boostujete postove. Šta je za vas 10€ dnevno? Više nego podnošljiv trošak. Radite prvi boost. Targetirate celu Srbiju od 13 do 64 godine. I kreće reklama.

Recimo da reklamirate burme. Ovakvim targetiranjem one će se pojaviti i ljudima koji su trenutno u procesu razvoda ili koji su single. Odlična provokacija! Upravo ste dobili ambasadore brenda koji će pričati o vama! U negativnom kontekstu, do duše, al’ to vam je i cilj, ne?

I tako ćete svakodnevno trošiti po 10€, prikazivajući reklamu nerelevantnoj grupi ljudi. Posle 6 meseci, sabraćete se i shvatiti da ste ostali bez 1800€, da vam se obim posla smanjio, a da se često i prepucavate sa ljudima na Facebooku, jer su, očigledno hejteri i imaju nešto protiv vas i vašeg biznisa. Ma, nije ni trebalo da se bakćete marketingom, jer je to trošak. Firma iz dana u dan radi sve gore i gore…

ČESTITAMO! USPELI STE DA SE SAMOSPALITE!

6856181503_5b87b73925_o

Marketing nije trošak, već ulaganje koje se višestruko vraća. Digitalni marketing nije samo skup pravila šta raditi/ne raditi na društvenim mrežama, već mnogo više. Umesto da za 300€ mesečno samostalno ili uz pomoć malog iz komšiluka uništavate svoj biznis, platite istu sumu novca profesionalcima i povećajte realnu zaradu. Ti ljudi su se posvetili ovoj grani privrede i imaju znanje i alate da vas kvalitetno promovišu. I da ta promocija budi prijatne asocijacije u konzumetima vaših usluga/proizvoda.

Sam svoj majstor u ozbiljnom biznisu ne pije vodu. Da li ste dovoljno ozbiljni za ozbiljan biznis?

Samo marketing i inovacije u preduzeću stvaraju dodatnu vrednost, sve ostale funkcije stvaraju troškove. – Piter Drucker, osnivač modernog menadžmenta

PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *