Da li je ovo najopasniji novi trend današnjice?

Uprkos upozorenjima lekara da nošenje korseta može negativno uticati na zdravlje unutrašnjih organa, oštetiti kožu i otežati disanje, sve veći broj mladih devojaka iz dana u dan priklanjaju se ovom rastućem trendu.

“Želim da imam obline kao Kim Kardašijan, a da u isto vreme budem i mršava. Ne znam da li je to moguće, ali svakako mislim da je vredno truda. Iz tog razloga nosim korset 8 sati dnevno. Takođe radim čučnjeve u teretani kako bi moja zadnjica bila veća“, navodi Gabrijela Dit, jedna od devojaka koje se ne razdvajaju od ovog odevnog predmeta.

Dit dodaje da korset nosi i na časovima fizičkog vaspitanja, jer smatra da će se na taj način više znojiti i ubrzati proces mršavljenja, kao i da ponekad u korsetu i spava. Korset je počela da nosi nedugo nakon što je napunila 16 godina, a nedavno je prešla na još uži model.

“Kada nosim korset, toliko je utegnut, da čak ni hrana ne silazi u želudac kako treba, tako da ne osećam mnogo glad. Jedem znatno manje, nekada samo malo salate. Ali ne brinem zbog toga. Sve što me zanima su rezultati – mislim da sam donekle već uspela da izmenim oblik svog struka. Verujem da će, ako počnem sa treniranjem sada, moje telo u budućnosti, kada potpuno odrastem, izgledati odlično. Kada okačim neku fotografiju svog struka na društvene mreže, dobijem mnogo pozitivnih reakcija zbog čega moje samopouzdanje prilično raste“, kaže Dit.

Pojedine pripadnice lešeg pola toliko zatežu korsete, da ne mogu ni da se sagnu ili sednu kada ih nose, a konstantno su bez daha. Da bi bili što efikasniji, pojedini modeli ojačani su debelim žicama.

Korseti se za sada smatraju uzrokom anemije, stvaranja krvnih ugrušaka, nesvestice, neplodnosti i problemima sa varenjem, a nosioci pate od hloroze, odnosno tzv. “zelene bolesti“ koja je naziv dobila po boji tena nastaloj usled konstatno oslabljene cirkulacije u licu.

“Pojačani pritisdak na abdomen usporava povratak krvi iz nogu u abdomen, što može dovesti do nastanka krvnih ugrušaka u nogama. Zbog velikog pritiska na slabe tačke abdomena, takođe je moguć nastanak hernije gde želudac proklizava dublje u grudni koš. Dodatnu opasnost predstavljaju i prolaps materice i nastanak hemoroida”, navodi profesor Bazil Amori, hirurg bolnice “Cheadle’s BMI Alexandra”.

Sa njim je saglasna i Dijan Džejd, osnivač Nacionalnog centra za poremećaj ishrane.

“Za mene je ovaj novi trend jednak samopovređivanju. To je poslednji način na koji devojke sebe kažnjavaju što nemaju ‘savršeno telo’. Žene su odbacile korsete i razne pojaseve još šezdesetih i mislim da je ludilo ponovo vraćati takve stvari u modu”, zaključuje Džejd.

 

Izvor: B92

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *