Da li je ljubav samo iluzija?

Šta je uopšte ljubav? Uzvišena emocija transcedentalnog porekla ili puka posledica bioloških funkcija? Ovo pitanje vekovima unazad opsedalo je mnoge, od mističnih poeta do buntovnih tinejdžera. Naučnici sada, međutim, tvrde da su otkrili kako ovo osećanje nastaje.

Da bi došli do odgovora na ovo pitanje, naučnici Univerziteta nauke i tehnologije u kineskom gradu Hefei uradili su magnetnu rezonancu mozgova zaljubljenih muškaraca i žena, kao i osoba koje više nisu zaljubljene ili se nikad nisu zaljubljivale.

2461371857_8aa8dfbd06_oŽeleći da ustanove kakve promene se odvijaju u mozgovima zaljubljenih ljudi, stričnjaci su tokom snimanja dali zaljubljenim ispitanicima da misle na voljenu osobu ili posmatraju njenu fotografiju, i nakon toga uporedili njihove snimke sa snimcima osoba koje nisu osećale nikakvu romantičnu privlačnost.

Rezultati istraživanja, objavljeni u magazinu ”Frontiers in Human Neuroscience” pokazali su da su kod zaljubljenih ljudi bile znatno aktivnije oblasti mozga vezane za motivaciju, nagradu, emocije i društveno funkcionisanje ličnosti osobe.

“Prvi put imamo dokaz da subjektivni osećaj ljubavi stoji u tesnoj vezi sa brojnim promenama koje utiču na samu strukturu mozga. Ovo istraživanje bacilo je novo svetlo na naše viđenje mehanizma romantične ljubavi“, izjavio je Šaoču Čan, vodeći naučnik i profesor univerziteta.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *