Da li će tastature spasiti tablet računare?

Prema podacima istraživača tržišta, prodaja tablet računara nastavlja svoj dugi, spori pad. Mogu li promene u dizajnu preokrenuti trend?

Očekuje se da će tokom ove godine broj isporučenih primeraka tablet računara pasti na 211,3 miliona, što je osam odsto manje nego prošle godine.

Na pad potražnje proizvođači su reagovali nizom promena u dizajnu. Dell, Lenovo i niz drugih firmi nude hibridne računare ili 2-u-1 tablet računare, s odvojivim tastaturama, dok Apple, Microsoft i Samsung na tržište izbacuju nove serije uređaja s velikim ekranima (iPad Pro, Surface Pro 4, Galaxy View).

Fableti su imali priličan komercijalni uspeh, što je trend koji je dobio pojavljivanjem iPhonea 6 i Samsungovih smartfona iz iste generacije. U međuvremenu, nekoliko generacija tablet računara došlo je i otišlo, a da nam nisu dali dovoljno razloga za kupovinu.

To bi mogla da promeni kategorija koju u IDC-u nazivaju odvojivim tablet računarima, čiji bi udeo u ukupnom broju isporučenih primeraka trebalo da se udvostruči. Prednost im je to što ih je lakše koristiti za posao i zabavu nego klasične tablet računare, a niža cena mogla bi podstaći potražnju.

Tablet računari sa ekranima dijagonale od devet do 13 inča trebalo bi da dostignu 42 odsto globalnog tržišta ove i 55 odsto 2019. godine, potiskujući uređaje sa dijagonalom manjom od devet inča.

Proizvođači tablet računara moraće da uzmu u obzir povratak PC na tržište, naročito notebookova koji bi iduće godine mogli zabeležiti rast od jedan odsto nakon što su ove godine pali za šest.

Izvor: B92

 

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *