Crno vino za bolje pamćenje

Ukoliko umereno pijete crno vino, ali i druga alkoholna pića, i imate više od 60 godina, velike su šanse za dug životni vek i dobro pamćenje, pokazuju najnovija istraživanja.

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da kod starijih osoba, umereno konzumiranje alkohola može da poboljša epizodno pamćenje, odnosno sposobnost pamćenja specifičnih događaja, prenosi Tanjug.

„Naši rezultati ukazuju da osobe starije od 60 godina koje konzumiraju jednu do dve čaše alkohola dnevno imaju bolje kognitivno funkcionisanje i veći obim hipokampusa od trezvenjaka“, objasnio je vođa istraživanja Brajan Dauner sa Univerziteta u Teksasu.

Vrsta konzumiranog alkohola nije bitna – pivo, vino, žestoka pića ili likeri.

„Naše istraživanje ne pravi razliku između raznih vrsta alkohola, ali su ranije studije pokazale da crno vino ima posebno dobre efekte“, naveo je Dauner.

Objavljena u američkom časopisu Alchajmerova bolest i ostale demencije, studija se temelji na podacima oko 660 pacijenata koji su bili obuhvaćeni anketom o konzumiranju alkohola i koji su bili podvrgnuti nizu neuropsiholoških testova.

Istraživanja na životinjama sugerišu da umereno konzumiranje alkohola može da poveća obim hipokampusa, tako što podstiče proizvodnju novih nervnih ćelije.

Umerena količina alkohola, takođe, može da poveća oslobađanje hemijskih supstanci u mozgu koje utiču na funkcije obrade podataka.

Na žalost, kod ljudi, ovi pozitivni efekti na mozak mogu se osetiti samo u poznim godinama života.

„Alkohol ne deluje na isti način na mozak mlađe osobe. A to je šteta, jer bi to bio dobar izgovor da se svrati u kafić i popije piće u svoje zdravlje“, zaključio je Dauner.

Izvor: RTS

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *