Čovek sa misijom da spasi „jugo“ od zaborava

Fil Dast, nastavnik fizike i hemije u Ipstounsu u Engleskoj, obožava „Zastavine“ automobile, a u Velikoj Britaniji je osnovao Klub vlasnika „jugoa“. Za „Volstrit džurnal“ kaže da je „jugo“ najbolji od svih automobila napravljenih u Istočnom bloku.

Ljubav prema „Zastavinim“ automobilima rodila se kada je preko Ibeja pokušao da nabavi automobil za sina. Sada ima četiri automobila iz fabrike iz Kragujevca.

Klub vlasnika „juga“ započeo je 2010. godine u nadi da će okupiti sve ljude koji dele njegovu fascinaciju, ali je onda otkrio da ih u Velikoj Britaniji ima tek 25 spremnih za vožnju.

Moto kluba glasi: „Neko mora da pazi na ove automobile, jer će u protivnom nestati zauvek“.

Poslednjeg kojeg je kupio bio je „zastava 311“, popularniji kao „stojadin“. Žutog veterana kupio je od jedne žene, koja ga je držala u garaži 28 godina.

„Kupio sam ga za 190 evra. Očistio sam ga, uradio tehnički pregled i popravio kočnice i odmah ga otišao da mu ‘protegnem točkove’, prvi put posle 28 godina“, kaže Fil.

„Jugo“ je na Zapadu postao poznat 80-ih godina. Bio je neverovatno jeftin i ljudi se nisu brinuli o njemu, pošto su ih, kako kaže, smatrali potrošnom robom.

„Automobili iz ‘Zastave’ stekli su posebno loš publicitet kada je žena sletela sa mosta u Mičigenu. Tvrdili su da je automobil toliko lagan da ga je vetar odneo, ali to, naravno, nije bila istina“, dodaje Fil.

„Zastavini“ automobili su polako počeli da nestaju sa puteva u Velikoj Britaniji i SAD nakon izbijanja rata na Balkanu.

„Ukoliko pogledate sve automobile proizvedene u Istočnom bloku, ‘jugo’ je oduvek bio najbolji“, zaključio je 42- godišnji nastavnik.

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Izvor: RTS

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *