Božić Bata nosi torbu zlata

Davno, u 4. veku, rodio se Sveti Nikola. Iako rođen u bogatoj porodici, priče kazuju da je bio veoma osetljiv na tuđu nesreću i siromaštvo, a jedna od najpoznatijih je da se sažalio na čoveka koji je bio toliko siromašan da nije mogao da uda svoje tri ćerke jer nije mogao da im obezbedi miraz.

Nikola je otišao ispod njihovog prozora i ubacivao im je vreće sa novcem kako bi im pomogao. Prve dve večeri je sve bilo u redu, ali treće večeri je prozor bio zatvoren. Rešen da im ipak pomogle, popeo se na krov i kroz dimnjak je ubacio vreću novca koja je upala dole, pravo na čarape koje su se sušile. Dobivši novac, čovek je najzad mogao da uda svoje ćerke.

Po drugim pričama, Nikola je delio hranu siromašnim porodicama, ali uvek anonimno, isto je ubacujući kroz prozor.

Vintage Illustration of a Classic Santa Claus Portrait.Druga legenda kaže:

usred šume, u jendoj kolibi, živeo je starac duge sede brade, umotan u crveni plašt i koji se bavio duborezom. Bio je ljubazan i velikodušan, često je pomagao drugim ljudima, ali je uvek mislio da je ono što je uradio za druge malo. Želeo je da uradi još više.

Jedne noći, u san mu je došao anđeo koji mu je rekao da u svetu postoji mnogo siromašne dece kojima roditelji ništa ne mogu da priušte, da ta deca, isto kao i ona bogatija, žele igračke i slatkiše, ali da ne mogu da ih imaju. Gledajući kako anđelu suze klize niz lice, Sveti Nikola je pitao šta može da uradi kako bi siromašnoj deci doneo bar malo radosti.

–          Upregni konje, sedi u svoje sanke i podeli svoj siromašnoj deci na svetu poklone, na Božić, u noći kada je rođen Isus. – rekao je anđeo

–          Ali, odakle mi igračke za svu decu sveta, i kako mogu da ih podelim u samo jednoj noći? –  pitao je Sveti Nikola.

–          Isus će ti pomoći – odgovorio je anđeo.

Da bi stigao da napravi igračke za svu siromašnu decu sveta, Isus je Nikoli poslao anđele da mu pomognu. Kako je žurio da napravi igračke, sveti Nikola nije stigao da jede i od tada se posti na Badnji dan.

Kad je palo Badnje veče, Isus je učinio još jedno čudo: omogućio je Nikoli da obiđe svu decu sveta za jednu noć. I tako se rodio Božić Bata…

Mir Božiji, Hristos se rodi.

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *