Bloger i brend: od dobre do odlične priče

Nema spora o tome da je saradnja između brendova i blogera dobra. Dobra za obe strane. Međutim, od dobre priče je moguće napraviti odličnu priču.

Za svaku pohvalu je što brendovi dostave blogerima materijal i proizvode, pa blogeri mogu da pišu o njima. I to je dobra priča. Drugačije ne bi moglo. Međutim, na ovaj način online zajednica može da stekne pogrešnu sliku, da je bloger sponzorisan, pa zato piše  pohvalno o usluzi/proizvodu.

Šta bi bila bolja praksa?

Uzmimo za primer ovaj target: mame blogeri. Brend neka bude proizvođač hrane za bebe. Brend će dostaviti hranu za bebe mamama blogerima i one će napisati svoje iskustvo. Ovo je dobra priča.

Ali, zar ne bi bilo bolje ovako:

brend će dostaviti mamama blogerima hranu za bebe, a one će upoređivati proizvode brenda sa proizvodima brendaq koji već koriste. Onda mogu lepo da napišu kako njihovo dete reaguje na hranu brenda, odnosno na hranu koju inače koristi. Kakve su prednosti? kakve su mane? Da li će nastaviti da koristi brend i dalje i zašto? Ako neće, zašto neće? Na ovaj način čitaoci imaju potpun uvid u prednosti sponzorisane hrane za bebe.

Za drugi primer možemo uzeti taksi usluge. Klijent koji se bavi uslugama taksi prevoza će sponzorisati blogere. Blogeri će pisati o iskustvu sa ovim taksi prevoznikom. međutim, šta ako paralelno koriste i usluge drugih prevoznika? Zar nije bolje tako? Onda mogu da napišu u kojim segmentima je bolji taksi prevoznik koji ih sponzoriše (da li je to vreme dolaska, ljubaznost vozača, enterijer vozila…), a u kojim konkurencija. Tako čitaoci stiču (sa pravom) utisak da je bloger objektivan, te ne mogu optužiti ni blogera da je pristrasan, jer je blog sponzorisan.

Kao treći primer možemo uzeti restoran. U ovoj priči, sponzor može napraviti priču sa blogerom (bez upoređivanja sa konkurencijom). Restoran može da ponudi blogeru jelo koje još nije na meniju. Bloger će objektivno napisati utiske o hrani, izbaciti fotografije jela…

Razumem da brendovi ne vole poređenja sa konkurencijom (prosto, svi žele da su u nekoj comfort zone), ali sam sigurna da će prvi koji se odvaži na ovakav tip reklamiranja napraviti odličnu priču.

Kao što rekoh na početku, saradnja sa blogerima je dobra za brendove. Ali, zašto da bude samo dobra kad može da bude odlična!?

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *