Amerikanac prodaje “juga” za 3.990 dolara

Jugo je simbol prošlih vremena i države koja više ne postoji. Zahvaljujući pristupačnoj ceni i dobrim političkim vezama tadašnje Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država, nacionalni auto postao je dostupan i građanima Amerike, koju su ga mogli kupiti za 3.990 dolara. Da popularnost “juga” preko bare nije i dalje opala dokaz je najnoviji oglas za licitaciju na popularnom sajtu Ibej.

$_57

Sredinom 80-tih godina prošlog veka nije bilo toliko jeftinih automobila, kao što je to slučaj danas. Te 1985. godine hiljade Amerikanaca pohrlile su u prodajne salone kako bi došle do svog “juga”, koji je bio za oko hiljadu dolara jeftiiji od prvog sledećeg modela koji se tada prodavao.

Međutim, već godinu dana kasnije isti mediji koji su slavili dolaza “juga” na američko tržište, počeli su da ismevaju njegove nedostatke, a postao je i predmet podsmeha u nastupima komičara i filmovima.

yugo018_zpsf28a4b3a

Ipak, popularnost “juga” nikada nije opala, niti se smanjilo interesovanje za njegov fenomen. Dokaz za to je i najnoviji oglas za licitaciju na popularnom Ibeju, gde vlasnik iz grada El Kahon, kod San Dijega, u Kaliforniji, svoj “jugo” iz 1986. godine prodaje za 4.356 dolara, koliko iznosi najviša ponuda.

Zanimljivo je da je prodavac uz fotografije stavio i napomenu da je automobil idealan kao automobil za filmove, reklame i kolekcije, uz pitanje “kada ste poslednji put videli jedan od ovih u bilo kakvom stanju”, aludirajući na davno prošla vremena u kojima je “jugo” izazivao histeriju ispred salona u kojima se prodavao.

Oglas za prodaju “juga” na Ibeju možete pogledati OVDE.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *