Alat za proveru bezbednosti naloga na Facebook-u

Facebook je juče objavio Security Checkup, bezbednosnu proveru koja korisnicima pruža uvid u dostupne bezbednosne alate, informacije o tome koje su opcije u podešavanjima bezbednosti i privatnosti već uključene, kao i to koje su opcije još uvek dostupne.

Počev od juče, korisnici mogu da isprobaju alat Security Checkup koji im olakšava nalaženje i korišćenje bezbednosnih kontrola za nalog.

Iz Facebooka kažu da će narednih nedelja korisnici videti podsetnik o dostupnosti alata Security Checkup i zahtev da prođu kroz tri koraka dostupna u okviru ovog alata. Web verzija alata je dostupna već sada, a mobilna verzija je u fazi razvoja.

Iz kompanije kažu da Security Checkup može biti korišćen da bi se saznalo koji su uređaji prijavljeni na nalog korisnika i tako pomogne korisnicima da odjave uređaje koje neko vreme ne koriste ili koje su zaboravili.

Još jedna, verovatno vrednija funkcija je ona koja je nazvana Login Alert, koja informiše korisnika putem emaila ako neko pokuša da pristupi njegovom nalogu sa nepoznatog uređaja ili browsera.

Security Checkup takođe nudi savete za kreiranje jakih lozinki, kao i savet da izbegavate da koristite istu lozinku za više od jednog online servisa. Funkcija Protect Your Password takođe nudi korisnicima šansu da promene svoju trenutnu lozinku.

Facebook je prošlog septembra ponudio korisnicima sličan alat nazvan Privacy Checkup koji u ruke korisnika stavlja kontrolu nad tim koje aplikacije imaju pristup Facebook podacima, šta dele sa drugima i kako da neke podatke sačuvaju tako da budu privatni.

“Videli smo značajno interesovanje za Privacy Checkup kada je bio pokrenut prošle godine. Ustvari, 90% ljudi koji su pokrenuli Privacy Checkup završili su proces, što ukazuje na jaku zainteresovanost za veću kontrolu nad tim delom njihovog naloga”, kažu iz Facebooka. “Videli smo slične rezultate prilikom početnog testiranja Security Checkupa u maju.”

Google je nedavno promovisao sličan pristup sa My Account, alatom za podešavanja privatnosti i bezbednosti koji vodi korisnike kroz podešavanja pružajući im objašnjenje u vezi zaštita dostupnih za njihove privatne podatke i mogućnost da ih prilagode na jednostavan način.

My Account omogućava korisnicima odvojenu proveru privatnosti i bezbednosti naloga. Provera privatnosti pomaže korisnicima da razumeju koji podaci i sadržaj su dostupni drugima, a bezbednosna provera uključuje informacije o oporavku naloga i informacije o uređajima koji se prijavljuju na nalog.

 

Izvor: informacija

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *