6 najboljih primera psihičke torture kroz koju su prolazili protivnici košarkaške legende Lerija Birda

Leri Bird važi za jednog od najvećih ‘treš-tokera’, odnosno igrača koji prozivaju, zezaju i generalno muče svoje protivnike ne samo odličnom igrom, već i komentarima. Verbalna torura godinama je bila zaštitni znak legende Boston Seltiksa, jednog od najboljih poentera koje je NBA liga ikada imala, ali i jednog od najnesnosnijih igrača ikada. Kada su igrali protiv njega, košarkaši najjače svetske lige prolazili su kroz pakao na terenu, ali i u glavi.

leribird1222333

6) “Izvini, Čarli” – Bird protiv Čarlsa Smita

Krilo Njujork Niksa Čarls Smit seća se kada je Bird promrmljao “Izvini, Čarli” nakon što je uputio šut u poslednjoj sekundi koji je odlučio utakmicu u korist Bostona.
“Upravo zbog takvih izjava, čovek poželi da skoči na njega.” – žalio se Smit.

čarlssmit

5) “Malo levo, pa desno” – Bird protiv Horasa Granta

“Malo sam ga prozivao” – seća se Horas Grant godina kada su Seltiksi branili titulu. “Pričao sam mu: ‘Nećeš pogoditi. Nećeš ubaciti ovog puta.’ i sećam se da mi je tad rekao tačno kako će da pogodi. Rekao je: ‘Fintiraću te levo, a onda ću da krenem na desnu stranu i pogodim horog preko tebe.’ Odmah zatim je učinio upravo to i što je najgore – pogodio je.”

horasgrant

4) “Soba za mučenje” – Deni Ejndž o Birdu

Deni Ejndž je imao mnogo priča o Leriju. “Često je govorio: ‘Deni, daj mi loptu!’ ili ‘Di Džej, daj mi loptu!’, a onda dodao: ‘Držim ovog tipa u sobi za mučenje’ pokazivajući na igrača koji ga je čuvao dok je ovaj sve vreme to slušao.”

leribird33445555

3) “Vi to mene za*ebavate?” – Bird protiv Bulsa

Kao što bi to često činio, Bird je došao u neki grad – ovoga puta Čikago – i pitao koji je rekord u toj dvorani u poenima kako bi pokušao da ga obori. Kada je meč počeo i Leri video da je tadašnji trener Bulsa, Kolins za njegovog čuvara odabrao belca, Bena Poketa, Bird, koji je bio poznat po tome što ga je vređalo kada ga ne čuva neki tamnoputi igrač, se samo nasmejao i izjavio: “Ben Poket? Je l’ vi to mene za*ebavate?” Na poluvremenu mu je ubacio 33 poena, nakon čega je morao neko drugi da ga čuva.

poket

2) “Protiv njih levom rukom” – Volton o Birdu 

“Na kraju jedne turneje po Zapadu” – kaže proslavljeni centar Bil Volton “na konferenciji za štampu rekao je nama i novinarima: ‘sutra je poslednji meč ove turneje i planiram da ga odigram samo levom rukom, bar tri četvrtine.’ Na kraju treće četvrtine Bird je postigao čak 27 poena, a meč završio još jednom pobedom i to sa 47 poena, 14 skokova i 11 asistencija.”

leribird222444

1) “Dajte nekog drugog ili idem do 60!” – Bird protiv Rodmana

Ovakav vid ‘treš-toka’ je bio česta pojava na utakmicama Lerija Birda, ali ovaj je poseban jer ga je čuvao jedan od najboljih odbrambenih igrača u istoriji NBA lige – Denis Rodman. Nakon što je 4 puta uzastopno pogodio dok ga je Rodman čuvao, potrčao je do trenera Detroita za koji je Denis igrao, Čaka Dejlija, i pitao: “Ko me čuva, Čak? Da li me bilo ko čuva? Bolje bi ti bilo da staviš nekog da me čuva ili ću dogurati do 60 poena!”

rodman

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *