6 totalno neočekivanih načina da sprečite prehladu

Sezona prehlada je u jeku, pa verovatno gotovo svi oko vas kašlju i ne izlaze iz kuće bez kapi za nos i pakovanj amaramica. Budući da je oduvek bilo bolje sprečiti nego lečiti, donosimo vas 10 totalno neočekivanih načina da izbegnete prehladu – ili barem da smanjite verovatnoću da ćete se razboleti.

4867472163_422821ed85_b

Pazite pored koga sedite u autobusu

Zaraze se šire kontaktom, a ako se nalazite u zatvorenom prostoru jako blizu nekoga ko je bolestan, lako može i vas da zarazi.

– Trebalo bi da izbegavate kontakt sa ljudima koji su već bolesni, jer to svakako povećava šansu da se i sami zarazite – savetuje dr Radmila Šehić.

Zato sledeći put kada neko ko sedi ored vas u autobusu krene da kašlje i kija, bolje bi vam bilo da ustanete  provozate se još par stanica stojeći. Svakako vam je lakše da stojite deset minuta nego da posle ležite u krevetu tri dana.

Nosite šal preko usta

Iako je odavno poznato da prehladu ne izaziva hladnoća, hladan vazduh vam svakako nije prijatelj. Poebno ako imate probolema sa disajnom putevima.

– Jako hladan vazduh može da pogorša simptome astme, ali ako nosite šal preko usta on mora da bude jako čist – savetuje doktorka.

Perite jastučnice redovno

Jastučnice mogu da budu prepube bacila, posebno ako delite krevet s nekim ko je prehlađen, Zato je najbolji savet da ne zaboravljate da ih promenite jednom nedeljno.

Jastučnice perite na 60 stepeni ako su u boji, a ako su pamučne i bele najbolje bi bilo da is iskuvate.

Idite ranije na spavanje

Ne kaže se džabe da je san neophodan kada je neko bolestan, ali i ak ste zdravi trebalo bi u ovom periodu malo više da spavate. Naime, neispavanost smanjuje imunitet.

– Organizam se regeneriše tokom sna, ali nije isto da li ćete leći u krevet u 11 sati, ili u 3 ujutru – ističe naša sagovornica. Neime, telo se najbolje regeneriše kada zaspimo pre pomoći, a optiomalno bi bilo da imate osam sati sna.

Napravite promaju

Možda vam deluje kao da bi promaja mogla samo da poveća verovatnoću da ćete se razboleti, ali budući da smo već objasili da promaja nije ubica, jasno je da ona može samo da vam koristi.

– Ustajao vazduh pun bacila svakako ne može da bude zdraviji od provetravanja. To ne znači da vi treba s mokrom kosom da stojite na udaru vetra, nasuprot. Ali, jako je dobro da provetrite stan, posebno ako živite s nekim ko se već razboleo – ističe dr Šehić.

Više seksa!

Brojne studije su pokazale da seks jedan odnajboljih načina prevencije prehlad, jerizuzetno podiže imunitet. Naravno, pored toga što ćete biti zdraviji, bićete i bolje raspoloženi  – a znate već da sve zapravo ide iz glave.

Sledeći put kada se iznervirate što grejanje ne radi kako treba, jednostavno smislite način kako da se zagrejete zajedno sa partnerom.

 

Izvor: 24sata.rs

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *