dark mode light mode Search Menu

Čuvajte se jeftinih USB kablova – mogu “spržiti” gedžete

Googleovom inženjeru laptop je uništen zbog USB kabla koji nije bio ispravno napravljen a potom je sam krenuo da testira slične kako bi pomogao drugim kupcima

USB-C je novi standard povezivanja koji omogućava prenos videa, zvuka, podataka, ali i da brzo punimo svoje gadgete. Uz to je dizajniran tako da je manji i da ne moramo da razmišljamo kako spajamo uređaje. Njegova prednost je i ta što je ovo univerzalni standard, što znači da ga može jeftino proizvoditi svako i tu nastaje problem, prenosi CNN.

Jeftini kablovi nisu novost, ali kako USB-C može prenositi puno veću snagu od micro-USB-a, loš ili oštećen kabal može povući previše struje i oštetiti laptop ili telefon.

Kablovi bi trebalo da prepoznaju uređaj od koga, odnosno izvor električne energije sa kojeg vuku struju i prilagoditi svoj rad, ali Googleov inženjer Benson Leung iskusio je da to nije uvek tako. Testirao je Surjtechov 3M USB-C kabal i uništio svoj 1.500 dolara vredan prenosnik jer su žice u kablu bile pogrešno spojene. Potom je sam odlučio da testira kablove na Amazonu kako bi sprečio da se ista stvar dogodi drugima.

Na svojoj Google+ stranici je napisao kako mu je dosadilo da neki proizvođači varaju sa specifikacijama i upozorio da čudno ponašanje gedžeta nije najgora stvar, već da je ono što neke kompanije rade jednostavno opasno.

Skuplji kablovi obično su bolja odluka, ali i to nije garant da će gedžeti biti sigurni, pa organizacija koja je postavila standard sada radi na izdavanju oznake za sigurne kablove, prenosi 24sata.

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.