Čuvajte se jeftinih USB kablova – mogu “spržiti” gedžete

Googleovom inženjeru laptop je uništen zbog USB kabla koji nije bio ispravno napravljen a potom je sam krenuo da testira slične kako bi pomogao drugim kupcima

USB-C je novi standard povezivanja koji omogućava prenos videa, zvuka, podataka, ali i da brzo punimo svoje gadgete. Uz to je dizajniran tako da je manji i da ne moramo da razmišljamo kako spajamo uređaje. Njegova prednost je i ta što je ovo univerzalni standard, što znači da ga može jeftino proizvoditi svako i tu nastaje problem, prenosi CNN.

Jeftini kablovi nisu novost, ali kako USB-C može prenositi puno veću snagu od micro-USB-a, loš ili oštećen kabal može povući previše struje i oštetiti laptop ili telefon.

Kablovi bi trebalo da prepoznaju uređaj od koga, odnosno izvor električne energije sa kojeg vuku struju i prilagoditi svoj rad, ali Googleov inženjer Benson Leung iskusio je da to nije uvek tako. Testirao je Surjtechov 3M USB-C kabal i uništio svoj 1.500 dolara vredan prenosnik jer su žice u kablu bile pogrešno spojene. Potom je sam odlučio da testira kablove na Amazonu kako bi sprečio da se ista stvar dogodi drugima.

Na svojoj Google+ stranici je napisao kako mu je dosadilo da neki proizvođači varaju sa specifikacijama i upozorio da čudno ponašanje gedžeta nije najgora stvar, već da je ono što neke kompanije rade jednostavno opasno.

Skuplji kablovi obično su bolja odluka, ali i to nije garant da će gedžeti biti sigurni, pa organizacija koja je postavila standard sada radi na izdavanju oznake za sigurne kablove, prenosi 24sata.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *