5 smernica za dobar PR

Odnos između klijenta i PR agencije je veoma sličan bilo kom drugom odnosu. Da bi veza između agencije i klijenta bila uspešna potrebno je da između njih postoji određena doza poverenja, prijateljstva i da postoji međusobno razumevanje.   Da bi se održao savršen odnos agencija- klijent potrebno je pratiti par smernica. Navešćemo neke od njih:

1 Da li treba biti brutalno iskren?

Svi smo se makar jednom našli u situaciji da nas prijateljica pita da li joj haljina stoji lepo. Tu već imate dve mogućnosti:   1. Da joj kažete da izgleda savršeno (iako to zaista sad nije slučaj) ili opcija 2. Da joj kažete da joj haljina ne stoji baš najbolje i da joj predložite da obuče nešto drugo za šta ste sigurni da će ona u tome izgledati savršeno.

Isti princip se primenjuje i u PR odnosu. Da, možda klijent smatra da je preuređivanje kancelarijskog nameštaja savršena vest koja bi trebalo da se plasira, ali realno to ne bi imalo nikakvog značajnog medijskog efekta. Zato PR agencije treba da se trude da budu što iskrenije u odnosu sa klijentom.

Istina je najbolja politika!

 2. Kompromis

PR agencije poznaju medije i prate redovno dešavanja u branši i tačno znaju koje vesti, objave i naslovi će zainteresovati i privući masu. Naravno, dešavaće se situacije kada nije moguće doći do baš tog udarnog naslova, možda vaša objava neće biti na naslovnicama novina ali to ne znači da to što ste uradili ne zavređuje da bude pročitano, naprotiv!

Zato je bitno da se ostvaruje tesna saradnja izmedju klijenta i agencije kako bi se odlučilo, šta plasirati, kako i kome plasirati, tj. targetirati ciljnu grupu. Kompromis je ono što pravi balans i dovodi do uspeha.

 

3. Šta ja dobijam od ovoga?

Klijenti se često pitaju da li im je PR adekvatan i da li im agencije zaista dovode nove i nove zaiteresovane kupce/mušterije/klijente. Odgovor je da one to zaista i čine svojom aktivnošću na sajtu, društvenim mrežama… Uspešnije agencije će svojim klijentima transparentno pokazati statistiku i analizu njihovog rada. Međutim ne treba biti nerealan, klijent ne može očekivati da svako ko je video objavu, članak, vest postane odmah kupac/ mušterija/ potrošač.   Klijent takođe može i direktno da pita svoje potrošače kako su čuli za njihovu firmu ili proizvode i ukoliko je odgovor preko oglasa, novina, objave to je siguran znak da PR agencija definitivno maksimalno dobro obavlja posao.

 4. Krizne situacije i njihovo rešavanje

Da bi odnos agencija – klijent bio idealan, potrebna je velika doza poverenja između njih. Klijent bi agenciju trebao da posmatra kao produženu ruku svog upravnog odbora. Agencija mora biti upoznata sa detaljima klijentove firme, o njenoj prošlosti, i mogućim problemima nasleđenim iz prošlosti kako bi se pripremila za eventualne krizne situacije u budućnosti. Ukoliko je agencija u toku sa vašim problemima može bolje da odreaguje, tako da, ako do nekog problema dođe, ona može da pripremi izjavu za javnost ili pak svojim uticajem i da zadrži problem van medija.

5. Vreme

PR agencije u usponu često postaju zaokružene celine koje su same sposobne da rade posao za klijenta.

Međutim ipak je potrebno održavati bliske odnose sa klijentom, telefonksi razgovori, sastanci ili čak i radni ručkovi. Na taj način se dolazi do razmene informacija, boljeg odnosa, boljih ideja.

Što je kvalitetniji kontakt, PR agencija će svoj posao obavljati na najbolji mogući način i samim tim će se pre videti rezultati njenog rada!

 

 

 

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *