5 razloga zašto ne treba živeti na Evropi, Jupiterovom satelitu

Sve do početka ovog veka astro-fizičari su smatrali da je život ljudi na Evropi, Jupiterovom satelitu, moguć ili da ovaj ledeni mesec može da posluži bar za neku svemirsku stanicu, ispostavu Zemlje. Kako smo učili više o Evropi, uvideli smo da postoji mnogo razloga zašto bi čak i poseta ovom satelitu bila rizična. Evo 5 razloga zašto ne bi trebalo živeti na Evropi – čak iako vam se u budućnosti ukaže prilika za to.

1. ‘Ladno, a nema ni standarda

I u Švedskoj je hladno, ‘al standard. Na Evropi su temperature užasno niske, čak i u poređenju sa Antarktikom, a kamoli sa Švedskom. Prosečna temperatura oko ekvatora Evrope je -160 stepeni celzijusa, a pri polovima čak -220! Dakle, to je prosek – kad naiđe hladnija zima, nije isključeno da se temperatura spusti i ispod -300. Tako da ako volite hladnoću i ako vam ne smeta minus, nećete imati problema.

evropaled

 

2. Malo radijacije nije na “izmet”

Zahvaljujući magnetosferi velikog Jupitera, Evropa dnevno dobije oko 540 rema radijacije. Problem je što ljudsko telo oseća ogromne posledice radijacije već posle 100 (povraćanje, dijareja, umor, umanjen otpor infekcijama i sl.), a sve preko 500 rema dovodi do smrti u roku od nekoliko dana. To znači da biste teško preživeli i produženi vikend na Evropi, a kamoli letovanje. Doduše, ovo je samo ako se sunčate. Ukoliko pak prokopate dovoljno duboko tvrdi led Evrope i sagradite sebi ispostavu na strani satelita koja permanentno gleda na Jupiter (jer je Evropa zaključana u sinhronu orbitu), značajno ćete umanjiti zračenje i uz pravu zaštitu (odelo – ne losion sa sunčanje faktor 400) možda izdržite i nekoliko sezona.

evropasuncanje

3. Gravitacija, tj. nedostatak iste

Gravitacija na Evropi je jako niska – oko 13% Zemljine – što znači da atmosfere maltene i nema. Ne zna se mnogo toga o dugotrajnim posledicama života u takvim uslovima, ali veoma dobro se zna da niska gravitacija utiče na degradiranje kostiju i mišića, kao i na slabljenje imunog sistema. Ljudsko telo je evolucijom dizajnirano za Zemljinu gravitaciju i bilo koja druga negativno utiče na nas. Šetnja po Evropi ličila bi na šetnju po Mesecu – vrlo sporu i skakutajuću – i iako biste uživali u pogledu (Jupiter izgleda predivno sa površine Evrope), trebalo bi vam mnogo vremena da pređete malo rastojanje, tako da bi vam efikasnost bila minimalna.

evropamrak

4. Evropotresi, evropoziri, evropoidi…

Šetnja po Evropi bila bi spora i umirujuća, ali ne i bezazlena. Usled slabe atmosfere, šansa da vas pogodi neki asteroid ili meteorit ili slične čestice iz svemira je prilično velika u odnosu na Zemlju. Takođe, zemljotresi – odnosno evropotresi – su česti, a još su nezgodnije povremene erupcije ledenih gejzira praktično niotkuda jer rupe nisu vidljive. Evropa je geološki veoma aktivna i jedan izveštaj kaže da je u prethodnih par godina teritorija veličine Srbije naprosto nestala ispod površine ledene kore. Tako da je borba sa prirodom znatno veća nego ovde kod nas.

evropagejzir

5. VanzemljAci

Mali zeleni, ali ne oni kao u filmovima, niti poput Marvina Marsovca, već mikrobi, koji mogu biti vrlo štetni po ljude. Astronomi nisu sigurni, ali sve su češće špekulacije da u ogromnim okeanima ispod ledene površine Evrope postoji život. Teorijski, sunčeva radijacija na površini stvara kiseonik, koji je vrlo lako mogao završiti u vodi ispod, čime se stvaraju uslovi za mnogo kompleksniji život nego što su mikroorganizmi. Tako da nije isključeno da mračnim okeanima Evrope plivaju i neka čudovišta mnogo opasnija od ajkula na Zemlji. Deluje i suviše sci-fi da bi se na to obraćala pažnja, ali surova istina je da ne znamo šta se nalazi ispod debele površine leda i da se mogućnost vanzemaljaca ne sme isključiti.

evropacudoviste

Ovo je samo 5 glavnih razloga zašto ne treba živeti na Evropi – ukoliko ste imali tako nešto u planu. I iako još ne postoji mogućnost kolonizacije velikog Jupiterovog satelita, pretpostavlja se da će u roku od nekoliko decenija prva baza na evropi zaista biti oformljena. Nadamo se da do tada naši sugrađani neće imati ovako veliku želju da pobegnu iz Srbije, ali ako to bude slučaj, svakako preporučujemo Evropu kontinent, a ne Evropu satelit – dakle U Evropu, a ne NA Evropu!

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *