5 Marketinških grešaka koje mnogi lideri kompanija prave

Ako želite da sačuvate svoj novac i da ostanete u dobrim odnosima sa kupcima i medijima, izbegavajte neke od grešaka koje ćemo predstaviti u daljem tekstu.

Većina preduzetnika su stručnjaci za softver, hardver ili neku specifičnu oblast kojom se njihova kompanija bavi. Naravno, ima i onih drugih koji poznaju svaku nijansu marketinga i odnosa sa javnošću. Kao rezultat ne poznavanja tajni marketniga ova većina moze da napravi greške kojih nisu ni svesni..

Novinar on line magazina INC.com koji vodi svoju PR agenciju vec 18 godina i koji je savetovao ogroman broj preduzeća u svojoj karijeri izdvaja pet marketinških grešaka koje kompanije najčešće prave.

 

  1. Posmatranje konkurencije kao neprijatelja

Nemojte da posmatrate velike kompanije u vasoj branši kao konkurenciju, već kao izvor za razvoj vašeg posla. Kada je zapoceo svoj sopstveni biznis Peppercomm, znao je da njegova mala kompanija ne predstavlja opasnost divovima u njegovoj branši pa je zakazivao sastanke sa direktorima. Imao je dva cilja. Prvi da im stavi do znanja da je započeo sopstveni posao, a drugi da ih zamoli da mu daju neki posao koji je bio isuviše mali za njih ili koji oni nisu smatrali da im je interesantan. Nekoliko najvećih konkurenata mu je izašlo u susret i to je rezultiralo ogromnim profitom za njegovu mladu kompaniju.

 

  1. Partnerstvo sa pogrešnim humanitarnim organizacijama

Mnogi koji započinju svoj biznis veruju da ako urade neko dobro delo to ce pozitivno uticati na posao, pa se povezuju sa raznim lokalnim ili nacionalnim humanitarnim organizacijama. To u nekim slučajevima moze biti greska. Tipican primer je povezivanje sportskog centra i teretane sa udruženjem ratnih veterana. Gde je teretana davala 10% od svake uplate tom udruženju koje je za uzvrat trebalo da preporuči svojim članovima tu teretanu. Članovi udurženja imaju u proseku preko 50 godina i vecina njih ima invaliditet. Govorimo o win-win partnerstvu.

 

  1. Preterani entuzijazam

Mnogi početnici u poslu veruju da je njihov proizvod nešto specijalno i da zaslužuje sve svetske naslovne strane. Realno to se može desiti ali, tek za dve do tri godine. Do tada mlade kompanije treba da unapredjuju i neguju kako svoj marketing i odnose sa javnošću tako i ostale oblasti svog poslovanja.Treba početi od lokalnih medija, interneta i sakupljati sto vise priča i svedočenja zadovoljnih klijenata. Trudite se da steknete sto više nagrada u vašoj branši. I tek kada se dokažete da ste stvarno napredovali i stekli reputaciju treba da se reklamirate na nacionalnom i regionalnom nivou. Generalno ovaj savet ne daje garanciju da ćete uspeti, ali će vam sigurno ubrzati put.

 

4.Loš odnos sa medijima

Dok neki poslodavci očekuju da budu obožavani od strane medija, oni se retko odnose prema njima kako bi se ponašali prema velikim kupcima ili bitnim dobavljačima. Mnogobrojni su primeri gde vlasnik preduzeća otkaže dogovoreni intervju u zadnjem trenutku. A kasnije kada želi da predstavi svoju kompaniju na toj TV stanici oni više nisu zainteresvani da saradjuju.Novinari mogu da budu od ključne važnosti za razvoj vašeg poslovanja. Odnosite se prema njima kao prema glavnom menadzeru koga pokušavate da uposlite i kome biste dali milionsku platu. Ne otkazujte sastanke sa novinarima!

 

5.Česta promena strategije

Mnogi poslovni ljudi su uspeli zbog toga što mogu da se menjaju i obavljaju razne funkcije. To je vrlina u mnogim oblastima poslovanja, ali ne i u marketingu i komunikacijama. Ako želite da postignete poštovanje i kredibilitet, a počinjete sopstveni posao, morate da imate jasnu i konstantnu priču i nastup.

 

Izvor: INC.com

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *