3 brza načina za rešavanje stresa na poslu

Pored svih rokova i odgovornosti, sasvim je normalno da osećate veliki stres.

Da li znate tačno zašto se tako osećate? Jedno nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Marketing Research, otkrilo je kako emocionalni sukob i osećaj krivice ili straha može izazvati da se tako osećate, a ne zato što je to stvarno tako.

Naučnici su zamolili učesnike istraživanja da razmisle o popunjavanju niza zadataka, a zatim su ih zamolili da zamisle istu situaciju, samo u sukobu jedni s drugima, bez obzira da li se radilo o vremenu ili resursima. Rezultati su pokazali kako su se učesnici osećali loše, bez obzira na razlog sukoba. Zvuči poznato?

Dobra vest je da, uvek postoje mali trikovi, koji će vam pomoći da se nosite sa stresom na poslu.

1. Disanje

Verovala ili ne, disanje je najlakši način za borbu protiv stresa, tako da kad god osetite da bi glava mogla da vam eksplodira, duboko udahnite. Fokusiraj se na duboko i sporo disanje, kao da meditirate. Brojte do 5 dok udišete i do 6 dok izdišete.

2. Podelite popis obaveza u 4 dela

Obični papir preklopite na 4 dela, pa na svaki kvadrat napišite: “hitno”, “nije hitno”, “važno”, “nije važno”. Zatim svrstajte svoje zadatke u te 4 rubrike i krenite s onim “hitnima” i “važnima”. Nakon što ih obavite, precrtajte ih. Osećaj će biti izvrstan pa će vam poslužiti kao motivacija da idete dalje. No, ljudi često podcenjuju moć popisa. Nemojte I vi da budete među njima.

3. Okreni svoje negativne emocije

Da li se osećate zabrinuto zbog količine posla? Pokušajte sledeći trik: umesto očajavanja, recite sebi da ste jako uzbuđena zbog toga. Sve je stvar perspektive. No, nemoj se potkopavati i pre nego što ste išta započeli. Takođe, setite se kako će vam se jednog dana trud već nekako isplatiti, a to je najvažnije.

Izvor: b92

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *